Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Isabella och Zemrita vad de tror krävs för att fördomarna ska försvinna. Foto: Caroline Slotte

Romerna Isabella och Zemrita har hört skällsord hela livet

Uppdaterad
Publicerad

Kusinerna Isabella, 16, och Zemrita, 17, från Köping har fått möta fördomar och höra skällsord så länge de kan minnas – på grund av att de är romer.  

– Slav, z-ordet, att vi inte tillhör det svenska samhället och vi blir extra övervakade av butikspersonal. Det är bara några exempel på hur det är att vara rom, berättar Isabella.

Många verkar vara förvirrade över romernas ursprung och historia menar Isabella och Zemrita. De har fått höra många teorier om varifrån de skulle härstamma.

– När jag berättade att jag var rom svarade personen i fråga ungefär: “Jaha, så du kommer från romarriket”, det är nog en av de konstigaste teorierna jag hört, säger Isabella. 

– Det finns romer från så många olika länder och vi är romer från Serbien, men att behöva förklara det gång på gång och så förstår folk det ändå inte är jobbigt, fyller Zemrita i.

”Ska mina yngre syskon behöva växa upp med dessa fördomar?”

Att få höra alla fördomar och skällsord har påverkar kusinerna mycket. Att gång på gång behöva säga ifrån och lära människor om vad en rom är har varit tröttsamt. 

 När Isabella och Zemrita var yngre fanns det dagar då de inte vågade berätta att de var romer, men med åren har det blivit bättre. 

– Ska mina yngre syskon behöva växa upp med dessa fördomar? De kommer inte våga säga att de är romer och skämmas över det. Det gjorde jag under lång tid, men nu skäms jag inte längre, säger Zemrita. 

Isabella fortsätter: 

– Vi är stolta romer och det finns inget att skämmas över.

I klippet berättar de vad de tror krävs för att fördomarna ska försvinna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.