Bildens ena del visar en tecknad bild av en flicka som sitter i en fåtölj med sin mobiltelefon, bildens andra del visar en kvinna med glasögon och lockigt hår.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Issis Melin hade kontakt med den 14-åriga flickan under tiden hon var bortförd och riskerade tvångsgifte. I klippet berättar hon om kampen för att rädda flickan tillbaka hem till Sverige. Foto: Grafik: Truls Wallin Foto: Anna Mi Skoog

Issis var med och räddade 14-årig flicka från att bli bortgift – tio år med lagen om äktenskapstvång

Publicerad

Det är nu tio år sedan lagen om äktenskapstvång infördes. Västmanland hade det andra fallet i Sverige som gick till åtal.

Skolkuratorn Issis Melin från Västerås var då med och räddade en 14-årig flicka, efter att de fått kontakt på Facebook.

– Hon skrev: Hjälp mig, jag vill åka tillbaka till Sverige, säger Issis Melin.

Den 14-åriga flickan från Västerås följde med på en jullovsresa i tron att hon skulle få träffa sin mamma. Men när skolan började efter jullovet var flickans bänk tom.

Flickan hade blivit lurad till sina släktingars hemland, där hon uppmanades att gifta sig med en sju år äldre kusin.

Issis Melin från Västerås, som arbetat mot hedersrelaterat våld och förtryck i olika roller sedan 2004, var då skolkurator, och hade kontakt med flickan under tiden hon var utomlands.

– Vi hade egentligen ingen oro innan hon åkte. Men vi bestämde ändå att jag skulle lägga till henne på min Facebook, berättar Issis Melin.

Det blev avgörande – tillsammans med det faktum att den nya lagen trädde ikraft under tiden som flickan var bortförd. Det gav myndigheterna verktyg för att agera och få hem flickan.

Blev personligt engagerad

– När flickan vägrade gifta sig sa pappan att hon skulle bli lämnad kvar hos släktingarna, tills hon kunde anpassa sig efter hans regler. Hon befann sig i ett land där kvinnor inte får röra sig fritt och hon hade inga pengar, berättar Issis Melin.

För henne blev det ett speciellt fall, eftersom hon, som icke myndighetsperson var den enda som kunde ha direkt kontakt med flickan under tiden hon var bortförd, utan pappans vetskap.

– Hon blev ganska fäst vid mig, så jag blev personligt engagerad. Och det blev ett kärt återseende när hon kom tillbaka, säger hon.

Avböjt att medverka

SVT har varit i kontakt med dottern, som i dag är 24 år, men hon har avböjt att medverka i en intervju. Hon säger att hon gått vidare med sitt liv.

Pappan misstänktes sedan för den mildare brottsrubriceringen försök till äktenskapstvång, alternativt vilseledande till äktenskapsresa – ett brott som kan ge upp till två års fängelse.

– Det som jag tycker är intressant med det här fallet är att myndigheterna tar kampen för att den här flickan ska bli skyddad, och att samhället reagerar på riktigt, säger Issis Melin.

Åklagaren Wenna minns tillbaka på unika fallet: ”Lämnade landet”

En kvinna med glasögon och vit kavaj sitter i ett konferensrum med en tygjalusi i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagaren Jessica Wenna drev för tio år sedan två av landets första utredningar som gällde äktenskapstvång. I klippet berättar hon om de viktigaste förändringarna sedan dess. Foto: Robert Gustafsson/SVT

Lagen om äktenskaptvång

Den 1 juli 2014 infördes lagen för att stärka skyddet mot tvångsäktenskap och barnäktenskap.

Den som genom olaga tvång utnyttjar eller förmår en person i en utsatt situation att ingå ett äktenskap, eller en äktenskapsliknande förbindelse, kan dömas för brottet äktenskapstvång. Straffet är fängelse i upp till fyra år.

Den mildare brottsrubriceringen vilseledande till tvångsäktenskapsresa kan ge fängelse i upp till två år.

Svensk domstol får pröva äktenskapstvång även om brottet begås i ett annat land, även om gärningen inte är straffbar i det landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.