Foto: SVT/Arkiv

Patient med funktionshinder skickades hem med buksmärtor – dog på natten

Uppdaterad
Publicerad

Buksmärtor och blodblandat sekret från en PEG-sond, var symptom som en patient med funktionshinder hade. Hon uppsökte vård, men skickades hem utan vidare undersökning och avled under natten.

Nu riktar IVO kritik mot sjukhuset och LSS-boendet.

I december 2018 uppsökte patienten vård på sjukhuset i Västerås. Sjukhuset beslutade att byta ut sonden vid ett senare tillfälle och skickade hem patienten. Nu har IVO utrett två anmälningar gällande samma person, men med händelser från samma dag.

En obduktion gjordes som visade att sonden hamnat ur sitt ursprungliga läge och hon drabbats av bukhinneinflammation.  

Betonar att särskild hänsyn ska tas

Utifrån patientens symptom borde en utökad anamnes utförts, menar IVO. Det för att ta ställning till vidare undersökning med till exempel personal med högre medicinsk kompetens. 

I utredningen vill IVO starkt betona vikten av att särskild hänsyn tas vid undersökning av personer med funktionshinder. Det då de kan ha svårt att uttrycka symptom och bevaka sin autonomi, som i detta fall. 

Lämnades utan tillsyn i 10,5 timmar

Enligt anmälaren hade patienten varken ätit eller druckit under under kvällen och omvårdspersonalen på LSS-boendet i Västerås uppfattade att patienten inte var sig lik den dagen.  Under kvällen fick patienten smärtstillande läkemedel, mot smärtan i magen. Det dokumenterades inte i journalen, vilket IVO menar är en brist. Under natten lämnades patienten utan tillsyn i 10,5 timme och avled.

IVO menar att omvårdspersonalen borde kontaktat joursjuksköterskan. Dels för att få hjälp med en bedömning, men även få vägledning kring fortsatt vård av patienten. Dock menar IVO att situationen var svårbedömd då patienten besökte sjukhuset samma dag.

Det är en PEG-sond

PEG-sond, även kallad gastronimokateter, är en sond för matintag direkt via magsäcken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.