Socialdemokraterna i Sala menar att en tillfällig skattehöjning är nödvändig för att stabilisera den kommunala ekonomin. Foto: SVT/TT arkiv

Ja till oppositionens budgetdirektiv i Sala: ”Vi har vunnit rond ett”

Uppdaterad
Publicerad

Skattehöjningar fram till 2024 och effektiviseringar i de kommunala verksamheterna tros kunna få ordning på Sala kommuns kärva ekonomi. Kommunstyrelsen har sagt ja till Socialdemokraternas budgetdirektiv.

– Det är ett seriöst direktiv för att ta Sala kommun ur knipan. Vi kan inte komma med några glädjekalkyler, säger oppositionsrådet Ulrika Spårebo (S).

Som SVT rapporterat är det kärvt ekonomiskt för Sala kommun. Det har pratats om ett underskott på omkring 36,5 miljoner kronor som behöver vändas. Prognosen för 2019 säger underskott på 23,8 miljoner kronor.

Lösningen har styret och oppositionen sett olika på.

I november ska kommunen anta ny budget.

Ja till oppositionens budgetdirektiv

I måndags sa kommunstyrelsen i Sala ja till Socialdemokraternas budgetdirektiv. Det efter votering och att vågmästaren Sverigedemokraterna ställt sig bakom förslaget.

I och med det var Allians för Salas alternativ nedröstat.

– Nu har ju förvaltningen det här att börja jobba efter, vi har vunnit rond ett kan man säga, säger Spårebo.

Ser skattehöjningar som nödvändiga

Enligt S är en skattehöjning – till en början på 25 öre (se faktaruta och hör mer i klippet) – och effektiviseringar i verksamheterna de åtgärder som kan ha störst effekt på den kommunala ekonomin framåt.

Men effektiviseringar och strukturella förändringar, vad innebär det? Att göra större nedläggningar?

– Jag tror inte man behöver hamna i att lägga ner större delar av verksamheter. Det kan vara nya arbetssätt, att se över verksamheter – vissa kanske kan slås ihop, andra dras isär. Men det  är för tidigt att säga, säger Ulrika Spårebo (S) oppositionsråd.

Så vill S göra med skatten:

Partiet menar att en skattehöjning på 25 öre, till 22,56 %, för 2020 är nödvändig.

Att det skulle innebära en budgetförstärkning på ca 12,5 miljon kronor.

Denna skulle sedan trappas ner – med 5 öre redan 2021, 10 öre 2022 och 2023 och vara helt återställd till dagens nivå år 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.