Hundkapplöpnings-SM i Västerås. En av förhandsfavoriterna är greyhounden Jack, här på bild med husse Dennis Ljung.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Slog banrekordet”. Följ med till tävlingarna och möt Dennis Ljung och förhandsfavoriten på medeldistansen, 3-åriga greyhounden Jack, från Västerås. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Jack snittar 62 kilometer i timmen – fartfest när Sveriges snabbaste hundar tävlar i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Vilken vovve är snabbast? Den frågan får sina svar i Västerås där SM i hundkapplöpning avgörs. En storfavorit till att vinna sin tävlingsklass är Jack – en treårig greyhound från trakten.

– Det är ganska mycket adrenalin när man står där. Svårt att förklara hur man kan bry sig så mycket om att ens hund ska springa, men på något sätt gör man det, säger husse Dennis Ljung.

Jakten på ”haren” har börjat. Med start den gångna helgen och fram till på lördag kommer hundarna springa på banan på Hälla, så snabbt som möjligt, för att göra upp om SM-medaljerna.

– Hundarna springer efter bit sönderklippt presenning, som går på en motorsågshare på rälsen, som jagas på olika distanser. Hundarna älskar det, säger Malin Blomkvist från Västerås Hundkapplöpningssällskap, som arrangerar mästerskapen.

Topphastighet på 70 km/h

I regel är det vinthundar som tävlar i hundkapplöning. Och det går fort, greyhound kan nå en topphastighet på 70 kilometer i timmen.

– Greyhound är formel 1, whippet ligger lite sämre i tider. Sedan har vi även basenji som tävlar. Vi har afghanhundar men de var för få för att få ett eget SM. Vi kämpar hårt för att få med fler raser.

Hundratals hundar deltar i tävlingarna, i sprint-, medel- och långdistans, med finaler på lördag.

I klippet: ”Slog banrekordet” – följ med till tävlingarna och träffa treåriga greyhounden Jack och hans husse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.