Som markägare kan du välja att arrendera ut din mark till jägare och jaktlag och på så sätt få en inkomst. För de tio markägare som Christina Bark företräder skulle intäkterna tillsammans landa på 35 712 kronor.
– Det är ingen stor summa, men det är det inte heller för Jordbruksverket, säger hon.
När den afrikanska svinpesten var ett faktum och all jakt ställdes in, hade arrende för jaktåret 2023/2024 redan betalats in. Ett 20-tal markägare i den drabbade zonen har ansökt om ersättning hos Jordbruksverket, några för att kunna betala tillbaka arrendekostnaden, andra för att täcka inkomstbortfallet som uppstått då de redan betalat tillbaka avgiften.
Saknas villkor vid statligt ingripande
Alla markägare har ännu inte fått beslut, men de som hittills fått det har fått avslag. Jordbruksverket motiverar det med att arrendeavtalen saknar villkor kring avgiften vid statligt ingripande; en force majeure-klausul där det framgår om markägaren måste betala tillbaka avgiften eller inte.
– Som det är nu går det inte att säga att inkomstbortfallet beror på restriktionerna, säger Maria Ekengard på Jordbruksverket.
– En klausul är helt överflödig, ett affärsavtal är ett affärsavtal. Om jägarna som arrenderar inte kan jaga så är ju avtalet brutet och de ska ha pengarna tillbaka av markägarna, säger Christina Bark, som överklagat avslaget till förvaltningsrätten.
I klippet: ”Vad ger det för signaler till alla som har ställt upp?” – hör jägaren Christina om varför hon väljer att överklaga.
Jordbruksverket: Därför bör markägare ha force majeure-klausul