Kung Carl XVI Gustaf. Mälarenergi.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har badat tillräckligt i sommar”, sade kungen efter invigningen. Hör hans tankar om den nya anläggningen. Foto: Elin Krell/SVT

Jättetermosen i Västerås invigd – här klipper kungen bandet

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen gästades Västerås av kung Carl XVI Gustaf, som invigde Mälarenergis nya energilager för värme. Det blev en ceremoni med tal och körsång – innan kungen klippte bandet för att inviga bergrummet.

De senaste tre åren har Mälarenergi arbetat med att konvertera sitt tidigare oljelager till ett energilager. Nu har bergrummet invigts, av ingen mindre än kung Carl XVI Gustaf.

Efter att bandet var klippt begav sig kungen ner i bergrummet för att få en rundtur av Mälarenergis vice vd Magnus Eriksson.

El och energi i Västmanland

– Jag är här för att jag tycker att det är väldigt spännande med det här nya sättet att kunna lagra energi på, sa kungen till SVT Västmanland.

Nya energilagret i bergrummet

Bergrummet är 300 000 kubikmeter stort och ska kunna lagra 13 gigawattimmar fjärrvärme, vilket motsvarar att kunna värma alla hushåll i Västerås under två veckor. Energilagret ger också mer utrymme för elproduktion, vilket betyder att bergrummet kan producera el även under kallare dagar.

– Den totala investeringen landade på 195 miljoner, berättade Mälarenergis vice vd Magnus Eriksson nere i bergrummet.

Starta klippet för att se när kungen utforskar det nyinvigda bergrummet i Västerås.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kung Carl XVI Gustaf har gjort ett antal besök i Västmanland. Bland annat för att jaga, och ofta med olika hattar. Foto: SVT/arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

El och energi i Västmanland

Mer i ämnet