Kommunalrådet i Sala kritisk till återvinningsförslaget: ”Skulle bli väldigt dyrt för kunderna”

Publicerad

Salas kommunalråd Anders Wigelsbo (C) är kritisk till det regeringsförslag som ligger ute på remiss, om att avveckla återvinningssstationerna för att lägga större ansvar på kommunerna gällande återvinningshanteringen.

– Det går emot den bärande tanken i miljöbalken, säger han.

Förslaget ”En förbättrad förpackningsinsamling – nya roller för kommuner och producenter”, från Miljödepartementet, som just nu är ute på remiss, innebär att alla landets återvinningsstationer, kan komma att försvinna under 2026. Istället ska större ansvar läggas på kommunerna gällande hanteringen av det återvunna avfallet.

Salas kommunalråd är kritisk till hur förslaget är utformat. Bland annat för att det innebär mer förpackningsinsamling vid bostäderna.

”Dyrt för kunderna”

– Det skulle i slutändan bli väldigt dyrt för kunderna, säger Anders Wigelsbo (C), kommunalråd för Sala kommun.

På onsdag ska kommunstyrelsen i Sala behandla det kritiska svaret på förslaget. Därefter kommer det att skickas in till miljödepartementet.

I klippet förklarar Anders Wigelsbo (C) vad han menar med att förslaget går emot en av de bärande principerna i miljöbalken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.