Regeringens förslag att införa informationsplikt i Sverige kan innebära att offentliganställda blir skyldiga att anmäla om de stöter på människor som inte har rätt att vara i Sverige. Frågan utreds just nu och ska utmynna i lagförslag 2024. Men redan nu finns kritik.
Sveriges kommuner och regioner, SKR, vill att anställda i kommuner och regioner ska undantas från informationsplikten. Läkartidningen har rapporterat att 12 av 21 regioner är emot kommande lagstiftning.
Sala kommun: ”Kommer inte straffa anställda”
I Västmanland har Sala och Kungsörs kommuner beslutat att de inte kommer att vidta arbetsrättsliga åtgärder mot anställda som bryter mot en eventuell ny lag om informationsplikt.
– Vi tar ställning för personalen utifrån vår roll som arbetsgivare. Det är en viktig signal att sända redan nu, säger Amanda Lundblad (S), kommunstyrelsens ordförande i Sala.
Region Västmanland: ”Avvaktar lagförslag”
Flera kommuner i länet protesterar genom att skicka skrivelser till regeringen. Andra avvaktar själva lagförslaget, däribland Region Västmanland och Surahammars kommun.
– Jag ställer mig frågande till att man ska ta ställning i det här läget, när det inte ens finns ett lagförslag, säger Johanna Olofsson (M), kommunstyrelseordförande i Surahammar.
Så ställer sig Västerås i den omdiskuterade frågan: ”Fel sätt att protestera”
Informationsplikt – så tänker kommunerna och regionen
Västerås: Tar inte ställning nu
Köping: Negativa, skrivelse till regeringen
Sala: Negativa, kommer inte straffa anställda som bryter mot lagen
Kungsör: Negativa, kommer inte straffa anställda som bryter mot lagen
Arboga: Negativa, utreder att inte straffa anställda som bryter mot lagen
Hallstahammar: Negativa, skrivelse till regeringen
Fagersta: Negativa, skrivelse till regeringen
Surahammar: Tar inte ställning nu
Norberg: Tar inte ställning nu
Skinnskatteberg: Tar inte ställning nu
Region Västmanland: Tar inte ställning nu
VAD INNEBÄR FÖRSLAGET OM ANMÄLNINGSPLIKT?
Anmälningsplikten, eller informationsplikten som den också kallas, är en av punkterna i Tidöavtalet som tecknats mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna. Förslaget innebär att kommuner och myndigheter ska ha en skyldighet att anmäla papperslösa till Migrationsverket och Polismyndigheten.
”Kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och Polismyndigheten när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd”, står det i Tidöavtalet.
Exakt hur lagen ska formuleras vet vi inte än, men förslaget har redan sågats av en lång rad fackförbund. Däribland Dik, Vårdförbundet och Sveriges lärare.
Många regioner kräver även undantag för vårdpersonal och uppropet ”Vi anger inte” som skrivits på av tusentals vårdanställda uppmanar till civil olydnad mot anmälningsplikten. Detta då man är rädd för att lagen riskerar krocka med andra lagar, som exempelvis barnkonventionen.