Av dessa tio ligger åtta i Sverige: Luleå, Skellefteå, Gävle, Norrköping, Mariestad-Skövde, Göteborg, Malmö, och Västerås.
Men från början fick ett tjugo kommuner frågan om de var intresserade av projektet, som innebär en investering på 40 miljarder kronor och uppges kunna ge 2.500 arbetstillfällen. Ytterligare cirka tjugo hörde av sig spontant och ville vara med i processen.
Trettio kommuner har alltså ratats.
LÄS MER: Västerås visade upp sig för att locka drömetableringen
Hade alla en chans?
– Alla hade inte en chans. Alla uppfyllde inte de hårda parametrarna. Sedan handlar det mycket om hur lätt det är att nå vårt mål. Vissa siter skulle kunna vara jättebra men det finns många frågetecken kring miljötillstånd och alla övriga tillstånd som måste komma på plats inom vår väldigt snäva tidsram. Det har stor betydelse för vilka vi har valt att titta vidare på, och även framöver, säger Malin Fuglesang, som jobbar med platsval och miljötillstånd åt Northvolt.
”Ett sätt att se hur kommunen bemöter oss”
I det första steget av urvalsprocessen fick kommunerna en uppsättning frågor om bland annat de största arbetsgivarna i kommunen.
Kunde ni inte ha en anställd på Northvolt som gjorde den kartläggningen, istället för att kommunerna ska använda sina medel till att försöka imponera på er?
– Som en del i vårt val här ser vi att ledarskapet i kommunen är jätteviktigt. Så förfrågningsunderlaget är också ett sätt att se hur kommunen bemöter oss, säger Malin Fuglesang.
LÄS MER: Litet företag satsar på gigantiskt projekt
Är det säkert att ni väljer någon av de tio kommuner som återstår?
– Ja.
Hur troligt är det att det blir en kommun i Sverige?
– Vi håller fortfarande på och utvärderar. Vi behandlar de finska kommunerna på samma sätt som de svenska. Så det återstår att se, säger Malin Fuglesang.