• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Bilden är delad i två sektioner. I den vänstra delen står en man framför en nedbrunnen byggnad, omgiven av en säkerhetsgrind, med rester av bråte synliga. Den högra delen visar en intensiv brand som rasar bland träd på en mörk gata, med flammorna lysande i natten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här brinner slussförrådet vid Strömsholms kanal ner. ”En del av kulturarvet som brunnit upp”, säger Kanalbolagets vd Hans-Lennart Ohlsson. Foto: Patrik Ramsten / Christopher Skoog

Kulturhistorisk stuga vid Strömsholms kanal förstörd i brand: ”Sorgligt”

Uppdaterad
Publicerad

En kulturhistorisk mindre byggnad vid Strömsholms kanal i Hallstahammar har totalförstörts i en brand.
– Det är hemskt sorgligt, säger Hans-Lennart Ohlsson, vd för Kanalbolaget.

Larmet om branden kom till räddningstjänsten strax efter halv fyra natten mot måndag. Boende i närheten berättar för SVT Nyheter Västmanland att de hörde en hög smäll.

En kort stund senare åkte Christopher Skoog och hans pappa förbi i bil.

– Vi såg ett levande ljussken med tjock rökbildning och bestämde oss för att ta reda på vad och vart det brann för att eventuellt kunna hjälpa till att larma, berättar han.

En del av den kulturhistoriska miljön

Huset var ett byggnadsminnesmärkt slussförråd intill Lustigkulla nedre sluss, med bland annat tampar, bommar och järnkors som används för att få upp slussluckorna. Kommunalrådet Catharina Pettersson (S) säger till VLT att det till viss del är specialbeställda saker.

Förutom med försäkringsbolag har Hans-Lennart Ohlsson, Kanalbolagets vd, kontakt med länsstyrelsen eftersom det kan behövas rivningslov för att få bort brandresterna.

Enligt Kanalbolaget fanns inget i byggnaden som skulle kunna få den att självantända.

I klippet: ”Blir aldrig detsamma” – se branden och hör vd:n Hans-Lennart Ohlssons tankar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.