Härbärget i Västerås, gula tulpaner på en kaffedisk

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Middag, lite snack i TV-soffan och kanske lite pyssel – så ser kvällarna ut på härbärget för kvinnor – följ med in. Foto: SVT Sigrid Renklint

Kvinnorna hittar till det nya härbärget i Västerås: ”Vi jobbar med kärlek”

Uppdaterad
Publicerad

Stadsmissionen har lyckats där kommunen misslyckats, till deras boende kommer de mest utsatta kvinnorna. Men framtiden för härbärget är osäker.

Under vintern har Stadsmissionen drivit ett härbärge för kvinnor i Västerås, och dit kommer många fler kvinnor än till kommunens härbärgen. En anledning är att de känner kvinnorna från sin dagverksamhet, men Frida Persson, som jobbar den natten SVT är på plats, tror att det handlar mer om attityden.

– Vi jobbar med kärlek, och det känner kvinnorna. Vi bryr oss verkligen om dem.

De två tidigare härbärgena, Eken och Freja, har haft i snitt två kvinnor per månad. Stadsmissionen hade istället två kvinnor per natt under de tre första månaderna de hade öppet. Nu kommer fem, sex gäster varje kväll, och någon gång har alla tio sängarna varit upptagna.

De flesta gäster känner de sedan förut, de tillhör målgruppen hemlösa kvinnor, men vid ett par tillfällen har också kvinnor sökt sig dit för att de varit rädda för att utsättas för våld hemma. Det är en målgrupp som inte har kommit till de tidigare härbärgena.

– Det är skönt att det bra är tjejer här, säger Cindy när hon bäddar i sina lakan i en säng, man kan gå runt i pyjamas och det känns tryggt.

För Michaela Mattsson är det viktigaste att det är tryggt och lugnt. Det finns alltid personal på plats, och man låser in sina grejer när man sover.

– Jag sov en natt på Eken, och när jag vaknade har någon tagit mina grejer. Och mina skor!, berättar hon.

Jobba för framtiden

Stadsmissionen har som ambition att stötta kvinnorna tryggare livsförhållanden, så att det inte behöver tillfällig logi på härbärget. De kan vara hjälp med myndighetskontakter och stöd för att komma iväg på möten.

Michaela kan inte hålla tårarna borta när hon pratar om vad personalen på härbärget betytt för henne.

– Det är jättefint att de ser en och mänskliggör en igen.

Michaela har slutat bo i skogen – vill ta upp kontakt med sin familj

Michaela börjar gråta när hon berättar hur det känns att bemötas med värme och respekt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Michaela har bott i skogen i flera år, men nu sover hon ofta på härbärget. Det är tryggt men hon tillåter sig inte att känna sig nöjd, hon måste fortsätta jobba för ett bättre liv. Foto: SVT Sigrid Renklint

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.