• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT följde Sveriges damlandslag i cheerleading under ett träningspass i Kolsva inför VM i USA i april. Foto: Johan Bjernevall/SVT

Här tränar landslagen i cheerleading inför VM – i Kolsva

Uppdaterad
Publicerad

De mixade landslaget i cheerleading brukar genomföra sina träningar i Malmahallen i Kolsva, medan damlandslaget och juniorlandslaget vanligtvis tränar i Göteborg. Men en gång per år kommer alla landslag till Kolsva. Under helgen var det dags i samband med säsongens första samling.

Landslagen tränar inför det kommande VM:et som går av stapeln i Orlando 19 till 21 april.

– Vi är här för att alla aktiva ska få träffas innan de ses som en aktiv delegation på plats i USA, säger förbundskaptenen.

Varför har de just blivit Kolsva?

– Vi har väldigt bra samarbete med kommunen och har sedan vår första landslagssamling haft ett bra samarbete med Kolsva IF. Sedan så ligger de ju också bra geografiskt för de som reser hit.

De som är aktiva i damlandslaget tycker att samlingarna i Kolsva är roliga att åka upp till.

– Det är kul att komma hit och träna tillsammans med det mixade landslaget här, säger Idun Davidsson Bremborg, som gör sitt tredje år i landslaget

– Det är jättesmidigt och bra. Även roligt att träffa andra från Sverige, säger Ruth Utterström, som var med och vann junior-VM 2019 men sedan två år tillbaka tävlar med damlandslaget.

Se klippet för att höra mer om cheerleading, samt hur Idun och Ruth ser på landslagets chanser i kommande VM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.