Hör Daniel Mallwitz på länsstyrelsen berätta mer om vargangreppet mot fåren vid en gård utanför Västerfärnebo.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daniel Mallwitz på länsstyrelsen berättar mer om vargangreppet mot fåren vid en gård utanför Västerfärnebo. Foto: Fredrik Samuelson/SVT

Länsstyrelsen: Första vargangreppet vid reviret i Hälleskogsbrännan

Uppdaterad
Publicerad

Vargangreppet mot en gård utanför Västerfärnebo är enligt länsstyrelsen det första sedan vargreviret vid Hälleskogsbrännan etablerades för tre år sedan.

– Sannolikt kom en eller två vargar in i hagen från vattnet, säger Daniel Mallwitz på länsstyrelsen.

Det var i fredags kväll som upptäckten gjordes utanför Västerfärnebo. Av gårdens 47 får som var på bete hittades elva vid liv men åtta var i dåligt skick och fick avlivas av veterinär. Tre får saknades.

Ett vargrevir finns i Hälleskogsbrännan och sträcker sig ut mot den drabbade gården.

– I fjol var det en familj med årsvalpar och då var de sju totalt. Majoriteten av de valparna har sannolikt vandrat ut. Möjligtvis är någon enstaka kvar, men de flesta lämnar efter ett år när det kommer nya valpar, så det är nog hanen, tiken och deras nya årsvalpar i området, säger Daniel Mallwitz, inventeringsansvarig för stora rovdjur på länsstyrelsen.

Vad kommer länsstyrelsen göra om det kommer in en ansökan om skyddsjakt?

– Även om det är ett stort angrepp så är det ett angrepp. Det ska extremt mycket till för att man ska få ett skyddsjaktsbeslut på ett enskilt angrepp. Det har inte heller kommit in någon ansökan.

I klippet: Hur angreppet gick till och vad djurägare kan göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.