Foto: Melker Blomberg

Länsstyrelsen och jaktintresset bemöter kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Både jägarintresset och Länsstyrelsen kommenterar nu den kritik som framförts i samband med att representanterna för naturvårdsintressena i viltförvaltningsdelegationen i Västmanland valde att lämna sina poster.

När naturvårdsintressena tidigare i år lämnade sin platser i viltförvaltningsdelegationen motiverade de besultet med att jägarintresset dominerar de frågor som diskuteras och de beslut som tas.

Claes Johansson, som sitter som representant för jakt- och viltvårdsintresset tycker att den beskrivnignen är felaktig.

– När det där kom upp så tittade jag på listan över ledamöter och av tretton ledamöter så är det åtta som inte är jägare och fem som är jägare, så att påstå att jägarintressena styr delegationen, det är en ganska grov överdrift, säger han.

Delegationen förlorar ett viktigt perspektiv

Anna Fridén, som är chef på naturvårdsenheten medverkar på viltförvalrningsdelegationens möten, där hon deltar ur ett administrativt perspektiv och stöttar länsledningen med underlag i olika frågor.

– Det tycker jag så klart är väldigt tråkigt att de lämnar. Jag kan inte riktigt svara på hur deras upplevelse varit, men jag tycker att delegationen blir fattigare i och med att ett perspektiv inte kommer föras fram i den här samverkansbiten, säger hon.

Allas åsikter förs fram

Hon anser inte heller att en sida styr agendan.

– Det är ju inte riktigt det som är avsikten, ibland så kanske det framförs synpunkter från politiska intressen, men de representerar ju sitt parti och sitt partis åsikter och har ju varit väldigt tydliga i många jaktfrågor och annat också, var de står. Så att de sen framför de synpunkterna vid delegationens möten, det tycker inte jag konsitgt. De representerar ett resultat i ett val, säger Anna Fridén på Länsstyrelsen.

Demokratiska beslut ska ligga till grund

Claes Johansson menar också att det är viktigt att inte förväxla ett visst intresse med den övergripande demokratiska formen, efter vilken delegationen jobbar.

– I botten har vi alltså att förhålla oss till ett riksdagsbeslut som talar om hur mycket varg ungefär vi ska ha i Sverige, och på det har vi ett beslut i delegationen om hur mycket varg vi  ska kunna hysa i länet de närmaste åren. Det är vad som gäller och bara för att man rättar sig efter det demokratiska beslutet... att säga att jägarintressena tar över... det är ju fel, förklarar han.

Beslutet i den brännande frågan om rovdjursjakt fattas inte av viltförvaltningsdelegationen direkt, utan av Länsstyrelsen. Delegationen jobbar där mer rådgivande.

Stolen står nu tom

Vilka som ska ta plats i delegationen utses även det av Länsstyrelsen, som skickar ut förfrågningar till organisationer inom varje intresse som ska representeras.

I och med avhoppet från naturvårdsintressena blir deras stol tom.

– Vi har skickat ett brev och bekräftat att vi fått deras information om att de inte vill vara med och  sen har vi ställt frågan om de kommer vilja utse någon ny delegat, och det har de svarat nej på. Och då är platsen tom.

Och hur delegationens arbete kommer att fortsätta utan att naturvårdsintressena är representerade är i dagsläget oklart och ska utredas inom Länsstyrelsen.

Utformnngen bör ses över

Men att det är dags att se över delegationerns roll håller de båda med om.

– Ja, det är klart att de tär jättebra med en utvärdering efter några år, den borde ju redan ha kommit till. Det håller jag med Lennart om, säger Claes Johansson.

Anna Fridén känner till att andra delegationer runt om i landet brottas med samma typer av kritik och diskussioner.

– Jag tycker att det finns skäl att titta på hur förordningen är utformad och hur rollen ska vara. Jag vet att det pågår på Miljödepartementet, men det är alltid så att de inte kan säga någonting förrän saker och ting är klart, säger Anna Fridén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.