Hör bibliotekarien Erika Lundvall berätta om hur ett hembesök går till. Foto: Caroline Slotte/SVT

Läsprojekt för bebisar ska få fler att läsa: ”Bara fått positiv respons”

Uppdaterad
Publicerad

Läsprojektet Bokstart har pågått sedan maj i Västerås och under den tiden har bibliotekarierna gjort närmare 50 hembesök hos nyblivna föräldrar. Under besöket läser bibliotekarierna för barnet och samtidigt informerar de föräldrarna om varför det är bra att börja med högläsning i tidig ålder. 

Projektet Bokstart är en satsning från Kulturrådet som funnits i Sverige sedan 2015, men i Västmanland är det nytt sedan maj. Vad de olika biblioteken gjort i länet har varierat, några har varit med på inskolningen på förskolan medan andra följt med barnhälsovården på kontrollerna. 

I Västerås pågår projektet just nu på Bäckby och Råby. Här har biblioteken ett samarbete med barnhälsovårdscentralen samt asylhälsan. 

– Vi har bara fått positiv respons. Föräldrarna vi träffat har varit glada och haft mycket frågor om tvåspråkighet, berättar bibliotekaren Erika Lundvall. 

Syftet med projektet är att främja läsningen och ge föräldrarna tips för att få in läsningen som en rutin i vardagen.

I klippet berättar bibliotekarien Erika Lundvall hur ett hembesök går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.