Demokrati- och Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP). Utställningen på Västerås konstmuseum som utforskar människans lek i relation till frihetsbegreppet Foto: Robert Gustavsson/SVT

Kulturministern invigde utställningen ”Den fria leken”

Publicerad

Kulturminister Alice Bah Kuhnke invigde utställningen ”Den fria leken”. Utställningen på Västerås konstmuseum som utforskar människans lek i relation till frihetsbegreppet

– Ja, vilka får leka fritt? Och hur fritt är det egentligen? Vågar vi släppa barnen och oss själva helt fria? Är det bra för oss? Eller inte? Det väcker många frågor, den här utställningen, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Foto: Robert Gustavsson/SVT

Avslutar konstprojekt

Utställningen ”Den fria leken” avslutar det två-åriga sociala konstprojektet Ballongen – lek på riktigt, där samtidskonstnärer tillsammans med barn och unga har undersökt nya ytor för lek och fritt skapande i stadsdelen Råby i Västerås.

Vad reagerade du mest på i utställningen?

– Det finns mycket intressant i den här utställningen. Speciellt synen som man hade på 60-talet och hur det har utvecklats fram till idag. Hur mycket ska vi skydda våra barn från allt ont? Ska vi låta dom klättra i höga träd och smala pinnar? Hänga i lianer? Som politiker och kultur – och demokratiminister älskar jag ju konst och experiment, och det där som är obehagligt. Men som förälder blir man ju lite – oj oj oj, ska jag släppa ut mina ungar här? Den är mycket sevärd, kom hit, kom hit, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Foto: Robert Gustavsson/SVT

Utställningen visas 1 jun – 27 aug 2017 på Västerås konstmuseum.

Utställningen Den fria leken visar konstverk av:

Johanna Billing, Gabo Camnitzer, Adelita Husni-Bey, Mats Eriksson Dunér, Priscila Fernandes, Jacob Kirkegaard och Alicja Rogalska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.