Lia har självskadat både med receptbelagda och receptfria läkemedel såsom paracetamol.
När hon bodde hemma gömde hennes föräldrar alla mediciner och vassa föremål. Detta för att förhindra att hon skulle skada sig själv när ångesten blev för svår att hantera.
En kväll har dock satt sig djupt i hennes minne.
– Jag hade tagit för mycket paracetamol och fick panik. Mina föräldrar ringde Giftinformationscentralen och jag behövde åka in till akuten. Jag kommer nog aldrig glömma den kvällen, säger hon.
Enligt Giftinformationscentralen ökar självskador med paracetamol bland unga.
Tror inte på reglerad försäljning
Det har gjorts försök att minimera risken för självskador med paracetamol, senast 2015 då försäljningen begränsades. Men Lia menar att det är annat som behövs.
– Får man inte rätt hjälp kommer olika regleringar inte hjälpa.
– Mediciner för självskadesyfte får man tag på om man verkligen vill. Dessutom är ålderskontrollerna inte tillräckligt bra på apoteken, säger Lia.
Minska risken att unga självskadar – så kan hemmet ”medicinsäkras”
Självskada hos barn
Förra året var det omkring 1 300 barn som tillfogade sig själva så svåra skador att de behövde vårdas inom slutenvården. Andelen barn som skadar sig själva har ökat de senaste åren, särskilt bland flickor i åldern 10-14 år.
Är du förälder, vän eller anhörig?
Prata med barnet, även om det känns jobbigt. Sök vård. Det finns bra behandlingsmetoder som anses hjälpa mot självskadebeteende, bland annat dialektisk beteendeterapi (DBT).
Källa: Socialstyrelsen, Region Stockholm
HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU MÅR DÅLIGT
Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har självmordstankar eller självmordsplaner.
Nedan hittar du kontaktvägar till andra organisationer för stöd och hjälp.
Mind Självmordslinjen: Chatta via mind.se eller ring 901 01. Alla dagar, dygnet runt.
Bris – Barnens rätt i samhället. Chatta via bris.se eller ring/sms:a 116 111. Alla dagar, dygnet runt.
Jourhavande medmänniska. Chatta lördag-tisdag klockan 21.00-00.00 eller ring 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00 .
Jourhavande präst. Ring 112 och be om att bli kopplad till jourhavande präst, alla dagar klockan 21.00-06.00.
Vårdguiden: Ring 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård. Alla dagar, dygnet runt. Se en längre lista med kontaktuppgifter på 1177:s hemsida.