Äldre kvinna med bruten handled på sjukhus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lisbeth Sjöström, 80, från Kvicksund, skulle bara snabbt fånga sonens minitax. Istället halkade hon och bröt handleden. Foto: Iris Tiitto/SVT

Lisbeth skulle fånga minitaxen – bröt handleden i ishalkan: ”Ser ut som ett S”

Uppdaterad
Publicerad

Kylan och den medföljande halkan tycks ha kommit för att stanna. Och det märks på ortopedakuten i Västerås där SVT träffar Lisbeth Sjöström, 80, från Kvicksund – en av många patienter med typiska halkfrakturer.

Lisbeth Sjöström skulle bara snabbt fånga in sonens minitax som sprang iväg och tänkte inte i brådrasket att sätta på sig broddar, nåt som hon annars är väldigt noga med.

– Det var väldigt halt vid entrén och där låg jag innan jag hann blinka, säger hon.

Den plötsliga smärtan och en snabb blick på den vänstra handleden. På akuten sa läkaren att den såg ut som ett s.

Högt tryck på ortopeden

Antalet skadade på grund av halkolyckor, som benbrott och operationer, har sen i slutet av november fördubblats på ortopeden i Västerås. Och just handledsfrakturer toppar den listan.

– Vi är inne i en väldigt tuff period, och har faktiskt inte hunnit hämta efter andan ännu. Hittills har vi lyckats att parera trycket med extra resurser och klarat av att ge patientsäker vård, säger Matthias Fassbender, verksamhetschef på ortopedkliniken i Västerås.

Trycket märks även på antalet akuta vårdplatser på ortopeden, där det råder 30 procents överbeläggning just nu.

– Vi har extra sängplatser och utlokaliserar färdigbehandlade patienter till andra avdelningar, säger Matthias Fassbender.

Lång period med kyla och halkolyckor

Hur det ser ut framöver vågar inte han sia om.

– Det har varit en ovanligt lång period med kyla jämfört med åren innan. Jag hoppas att det tinar upp snart.

I klippet berättar Lisbeth Sjöström om vurpan som bröt handleden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.