Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se polisen Björn Sidenhjärtas tre tips: Så du kan undvika romansbedragarna. Foto: Adam Danielsson/SVT

Lista: Så avslöjar du romansbedragare

Uppdaterad
Publicerad

Romansbedrägerier blir allt vanligare, och brotten är svåra att utreda då pengarna oftast hamnar i konton utanför Sverige. Det menar Björn Sidenhjärta, gruppchef för polisens bedrägerigrupp i region Mitt.

– Så fort pengar går utomlands, och speciellt utanför EU, är våra chanser minimala att hitta den som ligger bakom det här och få den utlämnad till Sverige, säger han.

Enligt Björn Sidenhjärta lyckas bedragarna ofta lura sina offer på summor på allt från tiotusentals kronor till flera miljoner. Ett romansbedrägeri i månaden polisanmäls i Västmanland, och en handfull fall utreds av bedrägerigruppen i Västerås för tillfället.

– Det är förskräckligt. De spelar verkligen på människors känslor och förhoppningar om att hitta en livskamrat, säger han.

I klippet berättar Björn Sidenhjärta hur du kan undvika att bli lurad på kärlek och pengar.

Romansbedrägeri

Att inleda en kärleksrelation med någon i syfte att lura personen på pengar är brottsligt och kallas romansbedrägeri. Romansbedrägerier drabbar både kvinnor och män i alla åldersgrupper.

Kontakt via dejtingsajt eller sociala medier

Romansbedrägerier sker ofta (men inte enbart) via internet. De som anmäler till polisen att de utsatts för romansbedrägeri har ofta blivit kontaktade av bedragaren på en dejtingsajt eller via en vänförfrågan på sociala medier.

Vanliga profiler för bedragaren

Bedragaren utger sig ofta för att vara en engelsktalande man som befinner sig utomlands i tjänsten. Det finns flera varianter på detta: militär i Afghanistan, läkare i Syrien etcetera. Relationen blir snabbt förtrolig och ofta har bedragare och offer kontakt flera gånger per dag.

Varningssignalen – plötsligt behov av pengar

En relation kan pågå under en längre tid innan frågan om pengar kommer upp, men det gör den förr eller senare – och då är det bråttom. I början kan det handla om mindre belopp, men så snart en betalning är gjorde uppstår flera utgifter och ytterligare behov av pengar.

Källa: Polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.