Ambulansen och räddningstjänsten är på plats för att hjälpa en knivskadad person. Polisen tar fast en misstänkt gärningsman. Det är scenariot på slutövningen för de eleverna som gått en 14 veckor lång utbildning i MBU, Människan bakom uniformen.
Att få träffa människor som jobbar i uniform och få prova på hur de jobbar har varit en ögonöppnare, menar Frida Widén Liljekvist.
– Man hade jättemycket fördomar. Att det var så här fysiskt hade man aldrig kunnat tro.
– Om vi kan nå ut till ungdomarna så kommer informationen spridas till hela samhället och ge bättre förutsättningar när vi kommer ut på larm, säger Fredrik Eriksson på räddningstjänsten.
”Tyckte att de var rasister”
Majd Idrees, 17 år, har ändrat uppfattning om polisen efter utbildningen.
– De stoppade oss och bad om personnummer och allt sånt. Jag tyckte att de var rasister. Men när jag var med dem så märkte jag att det var helt annorlunda mot vad jag trodde, säger Majd Idrees.
I klippet: ”Jag hade jättemycket fördomar” – häng med ungdomar, polis och räddningstjänst på övning.
Förtroende för polisen
• I polisregion Mitt, där Västmanland ingår, har runt 50 procent av befolkningen ganska eller mycket stort förtroende för polisen. Men förtroendet varierar mellan olika grupper.
• 30 procent av personer som har två utrikesfödda föräldrar har mycket eller ganska litet förtroende för polisen, jämfört med bara 17 procent av de som har minst en svenskfödd förälder, enligt Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning 2023.
• Människan bakom uniformen, MBU, är en utbildning där ungdomar mellan 15 och 20 år får möjligheten att lära känna personer som arbetar inom uniformsyrken till exempel polis, räddningstjänst och vaktbolag. MBU startade i Göteborg och finns nu i cirka 20 kommuner i Sverige. I februari 2024 startades den första utbildningen i Västerås.
Källa: Brå, Västerås stad