Mamma united bjuder på saft och frukt till barn på Vallby i Västerås.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mary Kang Bol, 30, bor på Bäckby och tillhör föreningen Mamma united, som erbjuder saft och frukt till sommarlediga barn på Vallby och Bäckby i Västerås. Foto: Fredrik Samuelson/SVT

Mamma united delar ut mellanmål på Vallby – för att minska segregationen

Uppdaterad
Publicerad

Kan fler vuxna och gratis mellanmål öka tryggheten i segregerade områden? Det hoppas föreningen Mamma united.

– På Bäckby och Vallby finns det en ökad risk att barn dras in i kriminella miljöer, säger grundaren Anja Nordenfelt.

Genom att öka vuxennärvaron – och erbjuda mellanmål – vill den ideella föreningen Mamma united bidra till tryggare bostadsområden för barn.

Satsningen i Västerås började förra sommaren på Bäckby och fortsätter – i sommar även på Vallby. Föreningen har rekryterat två mammor och en pappa. De är timanställda och står två eftermiddagar i veckan i vardera område hela sommaren.

– Efter ett år på Bäckby var utfallet väldigt bra och vi fick möjligheten att fortsätta, säger Mamma uniteds grundare Anja Nordenfelt, som bor i Stockholm.

Budgeten för sommarens satsning är 120 000 kronor. Bidragsgivare är bland andra fastighetsbolagen Victoriahem och Mimer samt föreningarna Lokala hjälpen och Rotary Aurora. Mamma united får även en halv miljon kronor av Västerås stad i år.

”En del kriminella rörde sig där”

Hur vet ni att det här fungerar?

– Vi hör från barn, föräldrar och andra att de är jätteglada att vi kommer och ser också hur mycket frukt och saft som vi delar ut. Polis och socialsekreterare uppskattar att vi är här, säger Anja Nordenfelt.

Är tanken också att det ska vara brottsförebyggande?

– Det är väl egentligen inte vår tanke från början utan att det ska finnas mer vuxna i områdena. Men vi fick frågan om att starta på Bäckby eftersom en del kriminella hade avtjänat sina straff och rörde sig där och man ville snabbt göra en insats med mer vuxennärvaro.

Men kan inte ungdomar ta en fika här och sen begå brott ändå?

– Det kan de absolut göra. Vi kan inte säga att den här insatsen förebygger brott men det kanske försvårar för kriminella att kunna rekrytera barn i området om de ser att det är fler vuxna ute. Fler vuxna som är ute skapar en känsla av att tryggheten i området ökar.

Starta videon för att följa med till fruktbordet och höra vad några Vallbybor tycker om initiativet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.