Man var skyldig några tusen kronor för knark – kidnappades och misshandlades i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Mannen var skyldig några tusen kronor ”för en lina”. Då blev han bortförd i en bil och misshandlad. Nu döms fem män för bland annat människorov i Västerås.

Det var på natten den 3 februari som de fem männen i 20-årsåldern sökte upp en man vid Sigmatorget i Västerås. Mannen var skyldig några tusen kronor för ett knarkköp.

Han tvingades med i en bil och kördes till Råby IP där han misshandlades. Förloppet pågick i flera timmar och tingsrätten ser det som hände på Råby som ”särskilt skrämmande”.

Filmer på misshandeln skickades till mannens anhöriga – med hot att han skulle skadas eller dödas om de inte fick pengar, enligt åklagaren.

Långa fängelsestraff

Alla fem döms för människorov, försök till rån och försök till utpressning. Tre män får fem års fängelse, övriga två fängelse i fem år och tre månader respektive fem år och två månader. En som inte är svensk medborgare döms till utvisning och förbjuds återvända.

Samtliga förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.