Skylt med texten ”Västerås Citygymnasium” på en tegelvägg. Fönster ovanför skylten och en glasstruktur i förgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Extremt olyckligt” – en stor del av Citygymnasiets tidigare elever har problem med att gå färdigt gymnasiet. Hör Stefan Remne, verksamhetschef för gymnasie- och vuxenutbildningen på Västerås stad, hur de jobbar för att hjälpa till. Foto: SVT

Många av Citygymnasiets elever saknar behörighet – måste gå om årskurser

Publicerad

Majoriteten av eleverna från det stängda Citygymnasiet i Västerås saknar behörighet för att enkelt kunna byta skola och linje. Nu måste många gå om årskurser eller helt börja om.

I mitten av augusti stängde Skolinspektionen Citygymnasiet och Västerås stad fick ta över 83 elever. Men majoriteten av eleverna inte var behöriga att börja på motsvarande linjer. De hade blivit underkända i för många kurser.

– Det är extremt olyckligt för de här eleverna och jag känner verkligen för dem. Men vi kan inte göra på något annat sätt för att hålla oss till regelverket, säger Stefan Remne, verksamhetschef för gymnasie- och vuxenutbildningen på Västerås stad.

Underkänt betyg i väldigt många kurser

Eliseo Soria Reátegui, vd för Citygymnasiet, vill inte medverka i någon intervju, men svarar på frågor via mejl. Enligt honom saknade 90 procent av skolans elever behörighet när de började på Citygymnasiet, men skolans profil har varit att ge dessa elever en chans. Han menar att eleverna varit medvetna om att de saknar vissa betyg.

Stefan Remne har fått en annan bild från eleverna.

– Eleverna hade uppfattningen att de hade betyg. Men i deras studieplaner och i betygskatalogerna står det att de har F i väldigt många kurser.

Det har varit svårt att placera ungdomarna från Citygymnasiet på andra program. Många måste gå om en eller två årskurser eller börja om med att komplettera högstadiet. Eleverna säger att det inte erbjudits kurser för att komplettera luckorna från grundskolan, men Eliseo Soria Reátegui skriver till SVT att skolan erbjudit det genom en ”flexibel utbildning/lösning”.

Hänvisas till vuxenutbildningen

Citygymnasiet har också tagit emot äldre elever: 20-åringar har fått börja ett gymnasieprogram hos dem. Det finns lagligt stöd att göra så, men det är ytterst ovanligt att skolor tar emot nya elever som är så pass gamla. Det brukar handla om ungdomar som byter linje, varit sjukskrivna eller av andra skäl pausat sin utbildning.

Många av Citygymnasiets elever har därför ansetts för gamla för att fortsätta sin utbildning på gymnasiet och har istället erbjudits plats på vuxenutbildningen.

Ett tiotal elever har inte accepterat de lösningar som kommunen erbjudit, och runt 15 elever väntar på att få börja IMA, ett anpassat program, på Carlforsska gymnasiet. Carlforsska måste dock rekrytera fler lärare innan de kan ta emot eleverna.

Eliseo Soria Reátegui vill också påpeka att det inte är på grund av studieresultaten som Skolinspektionen stängde Citygymnasiet, utan på grund av ekonomiska skäl.

Därför tvingades Citygymnasiet stänga

  • Beslut om att stänga Västerås Citygymnasium fattades av Skolinspektionen i juni 2024. Efter att stängningen prövats i Högsta förvaltningsdomstolen drogs tillståndet in i augusti 2024.
  • Tillståndet drogs in eftersom Skolinspektionen anser att ägar- och ledningskretsen inte är lämpliga att bedriva skolverksamhet.
  • I beslutet står att ledningen ”under lång tid återkommande visat bristande vilja och förmåga att fullgöra sina skyldigheter mot det allmänna”.
  • Enligt Skolinspektionen har skolan misskött ekonomin och har inte möjlighet att följa de föreskrifter som gäller för verksamheten.
  • Måndagen 23 september försattes bolaget bakom Citygymnasiet i konkurs.

    Källa: Skolinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.