Sjuksköterska och en gravid kvinna på en mottagning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fler gravida kvinnor väljer att vaccinera sig mot RS-viruset. I klippet svarar Carola Wallebring, klinikchef på en mottagning i Västerås, på vad de vanligaste frågorna de får. Foto: Iris Tiitto/SVT

Många gravida vill vaccinera sig mot RS – betalar själva

Publicerad

Från i höstas erbjuder privata aktörer RS-vaccination till gravida kvinnor. Syftet är att ge barnet ett skydd månaderna efter födseln.

– Intresset är över förväntan. Det kommer in flera kvinnor i veckan med frågor om vaccinet och ungefär en kvinna i veckan vaccinerar sig, säger Carola Wallebring, klinikchef på en mottagning i Västerås.

Under 2023 godkändes två nya vaccin mot RS-virus för personer över 60 år. Ett av dem kan också ges till gravida i graviditetsvecka 24-36 i syfte att ge barnet skydd dess första sex levnadsmånader.

Någon nationell rekommendation gällande RS-virusvaccin till gravida finns inte och regionerna erbjuder inget. Den som är intresserad hänvisas till privata aktörer. Där ligger kostnaden på drygt 2 000 kronor per spruta.

Enligt de aktörer SVT varit i kontakt med har intresset hittills varit stort.

”Finns en medvetenhet”

Pfizer, som tillverkar vaccinet som också kan ges till gravida, ser det både hos allmänhet och vaccinatörer.

– Det verkar finnas en medvetenhet bland föräldrar om RS-viruset, men att det finns ett vaccin är ny kunskap för dem. Många har dock bestämt sig för att ta det, säger Andreas Palmborg, medicinskt ansvarig för vacciner.

I klippet: Följ med till vaccinationsmottagningen i Västerås där intresset för vaccinet varit större än väntat

OM RS-VIRUS OCH VACCIN

RS-virus (respiratoriskt syncytialvirus, RSV) är en vanlig orsak till övre luftvägsinfektion och den vanligaste orsaken till nedre luftvägsinfektion hos barn yngre än 1 år. Nedre luftvägsinfektion drabbar även äldre och personer med bakomliggande sjukdomar.

RS-virusvaccin rekommenderas säsongen 2023/2024 till personer som är 75 år och äldre. Vaccin rekommenderas även till personer från 60 år med vissa sjukdomar och diagnoser.

Det ena av de två nya vaccin som godkänts under 2023 kan ges till gravida i graviditetsvecka 24-36 för att ge skydd under spädbarnets första sex levnadsmånader. Folkhälsomyndigheten har ännu inte utrett gravidvaccination mot RS-virus och därmed finns inför kommande säsong ingen nationell rekommendation, kunskapsläget följs och en utredning planeras längre fram.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.