Studenten Sabina Svensson tar det försiktigt efter att en dödsolycka inträffade vid Fagersta Central. Se bommarna som många struntar i.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Studenten Sabina Svensson tar det försiktigt efter att en olycka inträffade vid Fagersta Central. Se bommarna som många struntar i. Foto: Ann Törnkvist/SVT

Många smiter över tågspåren i Fagersta – trots bommarna

Uppdaterad
Publicerad

Bommar kryps under, blinkade varningsljus ignoreras och signalljudet tycks en del tågresenärer strunta i när det inte passar. Vid Fagersta centralstation har 46 händelser på drygt fem år rapporterats in till Trafikverket.

Här avgår persontågen minst en gång i timmen och godstrafik dundrar förbi. Trots att övergången är utrustad med bommar, varningsljus och -ljud springs det över spåren.

– Man ser liksom inte faran i att krypa under, säger lokföraren Robert Montgomery på Tåg i Bergslagenoperatören VR Sverige.

Sedan sommaren 2017 handlar det om 46 händelser enligt Trafikverkets statistik som dock endast innefattar inrapporterade tillbud och riskfyllda avvikelser. Det faktiska antalet kan vara högre.

Sala kommun syns i granskning

Och 2019 slog ”bomkrypningar” på Fagersta centralstation rekord: 15 gånger – med andra ord oftare än en gång i månaden – och i ett fall var det ett par med barnvagn som tog sig under bommarna.

Sala är ännu en västmanländsk kommun som uppmärksammas i SVT:s nationella granskning men i statistiken förekommer där inga fotgängare, endast bilar på spåren och bommar som körts sönder.

Starta klippet för att se tågstationen där många kryper under bommarna, och höra några röster om problemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.