– Jag är här för att klara matten i första ring. Jag var här förra året också, i nian. Det är bra här, man kan få lite extra hjälp, säger Safiia Abdirizak.
Hon är en av alla mellan 90 och 120 mattelever som går till Mattecentrums räknestugor i Västerås varje vecka. Hon och flera med henne ser den fria läxhjälpen som ett komplement till lektionerna i skolan, oavsett om man går i grundskola, gymnasiet eller på vuxenutbildning.
– Det kommer ju elever med olika behov hit. En del är duktiga men vill bli ännu bättre. Andra har riktiga svårigheter och tar hjälp av oss, säger Lars Fridén, projektledare för Mattestugan i Västerås.
Frivillig kraft
Det är en ideell förening som står bakom mattehjälpen, som finns i många svenska städer och som i Västerås hålls på Rudbeckianska gymnasiet tre kvällar i veckan.
De som hjälper till med de kluriga talen är frivilliga som kan det där med matte – till exempel ingenjörer och pensionerade mattelärare. Torbjörn Sjökvist är pensionär, men har jobbat i 36 år som matte- och fysiklärare.
Vad får du för frågor?
– Det är allt möjligt, eftersom det är olika nivåer på eleverna som kommer hit. En del ligger på högstadienivå, andra går på högskolan och hittar hit med frågor. Och det är då det genast blir klurigare för mig, skrattar han.