Kvinna, barn, familj

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tränat fyra dagar” – i klippet berättar Maryama Mohmoud och Hoda Amed Kihen varför de vill lära sig att cykla. Under sommaren har de deltagit i cykelkurser för vuxna i Västerås. Foto: Elin Krell/SVT

Maryama och Hoda i Västerås ska lära sig cykla – för familjen och för att få jobb

Publicerad

Att bara hoppa upp på cykeln och ta en tur är inte självklart för alla. Men Västerås stad, Mimer och Frihet på cykel hoppas förverkliga det för fler genom kurser för vuxna.

– Jag tror verkligen på det här att lära känna sin granne. Lär man känna varandra blir det bättre integration. Därför hjälper jag till att lära kvinnor cykla, säger Ruth Arvidsson, projektledare.

Cykelkurserna har anordnats runt om i landet i tio år med runt tusen kursdeltagare per säsong. I år gör kurserna entré i Västerås och först till kvarn gäller.

– Vi får så mycket förfrågningar från Västerås om att vi skulle komma hit och jättemånga deltagare har åkt till Stockholm för att gå på kurs hos oss. Nu är vi här och vi älskar det, säger Ruth Arvidsson, projektledare Frihet på cykel.

50 kvinnor i Västerås lär sig cykla

Målet med projektet är att människor ska känna att de kan ta sig fram på ett bra sätt runtom i stan. Ungefär femtio kvinnor antog kursen i Västerås och håller på att lära sig cykla. Även män är välkomna, men i år var samtliga kvinnor.

”Mina ben gjorde jätteont” – i klippet berättar Maryama och Hoda varför de vill lära sig att cykla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.