Matsafari till påsk bland gårdarna i Västra Mälardalen

Publicerad

På skärtorsdagseftermiddagen anordnades ett matsafari bland gårdarna runt Arboga, Köping och Kungsör. Ägg, blommor, honung, kött och bröd var några av alla lokalproducerade varor besökarna kunde handla med hem till påsk. Följ med SVT på matsafarin i videon.

Efterfrågan på lokalt producerade och odlade produkter har ökat kraftigt. Ett exempel är fenomenet med populära så kallade rekoringar, där lokala företag samlas på ett och samma ställe och konsumenterna kan hämta sina förbeställda varor. 

Men det är inte alldeles lätt för mindre producenter och gårdar att nå ut. Samtidigt har coronapandemin och ökade produktionskostnader påverkat mångas förutsättningar, enligt Ulf Johansson som är turismsamordnare på Arboga kommun. 

Påsken en av stora mathelgerna

Matsafarin är tänkt som ett sätt att låta lokala producenter synas mer. Arrangemanget hålls vanligtvis i augusti men efter förfrågan från företagen anordnades nu även en på vårkanten.  

– Och eftersom påsken är en av våra största mathelger var det ju perfekt att lyfta fram dem lite extra nu, säger turismutvecklare Ulf Johansson.

I videon ovan besöker SVT blomproducent Lena Otterskog som hade bjudit in flera företagare till sig. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.