• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

En kvinna och en man kastar kniv mot en rund pricktavla i trä.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Fick stroke för 14 månader sedan”. I klippet berättar Astrid Sundlöf och Marcus Pehart om framgångarna, känslorna och charmen med sportkastning. Foto: Elvira Ringeborn/SVT

Medaljregn och Tiktok-succé – möt knivkastarna Astrid och Marcus i Arboga

Uppdaterad
Publicerad

Astrid Sundlöf från Arboga sportkastningsklubb blev den första kvinnan någonsin att vinna VM i kniv- och yxkastargrenen mountain man.
– Jag tänkte att plötsligt händer det. Ingen hade nog räknat med att en tant skulle vinna.

Tre gånger i veckan samlas medlemmarna i Arboga sportkastningsklubb för att kasta knivar och yxor från olika avstånd och mot olika sorters trämål.

I mitten av juli anordnades världsmästerskapen i England där Köpingsbon Astrid Sundlöf vann guld i grenen mountain man – en öppen klass där kvinnor och män tävlar mot varandra.

Hon blev den första kvinnan någonsin att ta hem segern.

– Mountain man är precisionskastning från tre meter, med både kniv och yxa, förklarar Astrid Sundlöf.

Medaljregn över Astrid

Utöver vinsten i mountain man, vann hon ytterligare sju medaljer. Astrid tror att orsaken till framgångarna är att hon lyckades behålla lugnet.

– Jag har nog inte varit så stressad den här gången, jag har varit lite mer Hakuna Matata. Jag försökte att inte tänka på medaljer, utan istället kasta mer avslappnat.

Klubben, som är den första av sitt slag i Sverige, grundades av Marcus Pehart 2017. Även han kammade hem ett VM-guld, i grenen pendulum kniv, som innebär att man siktar mot ett rörligt mål.

– Genom Facebook upptäckte jag att det fanns ett community över hela världen. Då visade jag Astrid och helt plötsligt var vi 30 personer i min trädgård som lärde oss ihop. I samband med det startade vi en klubb, säger Marcus Pehart.

Stort intresse på Tiktok

Marcus delar med sig av intresset på sociala medier och han hoppas att det ska kunna bidra till att sporten växer.

– Just nu har jag omkring 220 000 följare på Tiktok. Där gör jag mer trickshots, det är inte faktiska tävlingar. Men jag tror att det gör att man kan få upp ögonen för det här, säger han.

Både Marcus och Astrid förknippar sporten med avkoppling.

– Det är lite som mindfulness. Det är inte så att jag funderar på tvättstugetider när jag är här. Det går inte att tänka på någonting annat än att andas in, titta på pricken och kasta, lugnt och sansat, säger Astrid Sundlöf.

Vad är viktigt att tänka på innan man kastar?

– Säkerheten. Att vi inte kastar när någon står i närheten och att vi har bra skor på fötterna ifall man skulle tappa någonting, säger Astrid.

Ytterligare två av klubbens medlemmar, Jennie Ekroth och Simon Ekroth, kammade hem varsin bronsmedalj.

”Fick stroke för 14 månader sedan” – i klippet berättar Astrid Sundlöf och Marcus Pehart om framgångarna, känslorna och charmen med sportkastning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.