Årets festivalhelg innebar inte lika mycket fylla som polisen trott. Foto: SVT

Mer misshandel men mindre fylla – Så summerar polisen festivalhelgen i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

En viss ökning av framförallt misshandel men även andra brott jämfört med tidigare festivalår, men inte så mycket fylleri som förväntat. Så summerar polisen festivalhelgen i Västerås med både Cityfestivalen, Pride och Sm-vecka.

Polisen i region Mitt har tittat på de ärenden som kommit in under perioden torsdag till och med lördag och som har koppling till de stora evenemangen.

Ett tiotal anmälningar om misshandel har hamnat hos polisens utredningsjour. Utöver det en del ärenden om sexuellt ofredande, grov stöld och exempelvis våld mot tjänsteman. I majoriteten av fallen har alkohol och hög berusningsgrad varit ingredienser.

Cityfestivalen i Västerås

– Jourutredarnas initiala känsla är att det varit en ökning av antalet anmälda ärenden jämfört med tidigare år. Men en större utvärdering får ju visa om det procentuellt sett ändå är ungefär lika med tanke på att det nog varit mer folk i omlopp det här året, säger Roland Komaromi, presstalesperson hos polisen.

Mindre fylleri

Berusningsnivån har däremot varit lägre än väntat. Uppåt 45 personer har omhändertagits enligt LOB, flest under lördagskvällen.

– Polisen har haft en hög beredskap men inte behövt använda den arresttrailer som tagits in alls under helgen, säger Roland Komaromi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cityfestivalen i Västerås

Mer i ämnet