Foto: SVT

Migrationsverket: ”Utmaningen är att vi inte har lägenheter i Västerås”

Uppdaterad
Publicerad

Avvecklingen av asylboenden i Västmanland tar fart igen under februari. Nu ska två asylboenden i Västerås stängas ner och många boenden kommer behöva flyttas till andra delar av landet.

Under februari till maj ska Migrationsverket avveckla 183 boenden runt om i Sverige. I Västmanland rör det sig mellan 500 och 600 personer som ska flyttas.

Lars Brånn, regional samordnare för avveckling av Region Mitt på Migrationsverket, menar att den stora utmaningen i Västmanland är att Migrationsverket inte har några lägenheter i Västerås.

– De flesta av de här människorna bor i Västerås idag och vi har inte några egna lägenheter här, så det är en utmaning. Däremot så har vi platser i lägenheter i andra delar av länet i framför allt Norberg, Skinnskatteberg och Arboga, säger Lars Brånn.

Huvuddelen av de boende kommer dock behöva flytta utanför länet till asylboenden i andra delar av länet. Var de kommer ta vägen vet man ännu inte.

”Även barn kommer behöva flytta”

Eftersom det är så pass många människor som man flyttar på så går det inte att anpassa helt efter skolgång.

– Vi har bjudit in till informationsmöten men också till en dialog för att försöka få fram hur vi gör det här på ett klokt sätt. Vi försöker så gott det går att använda våra lägenheter i länet, men även barn kommer behöva att flytta ut i landet, säger Lars Brånn.

LÄS MER: Kommunen: ”Blir mycket fortare än vi tänkt oss”

Migrationsverket har planer på att skaffa lägenheter i Västerås.

– Vi vill väldigt gärna ha det. Vi kan skriva hyresavtal med så kallade ”juridiska personer”, inte privatpersoner. Skulle vi kunna få det så skulle vi kunna erbjuda vissa personer som verkligen har behov av att vara kvar här i Västerås, säger Lars Brånn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.