På vänster sida syns en polis i uniform som bär en papperskasse och står vid en polisbil. Till höger är en person som håller ett barn, där barnet har en mörk huvtröja med ett hjärtformigt klistermärke.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Läskigt” – i klippet detonerar bombskyddet granaten och familjen Gustafsson berättar om nattens drama på Skälby i Västerås. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Skarpladdad granat hittad i Västerås – har detonerats av nationella bombskyddet

Uppdaterad
Publicerad

Ett farligt föremål har hittats i ett bostadsområde på Skälby i västra Västerås. Inledningsvis spärrades ett stort område av och boende fick inrymmas under tiden som nationella bombskyddet detonerade föremålet. Polisen utreder kopplingar till våldsvågen.

– Det blev en lyckad detonation och man lyckades oskadliggöra handgranaten. Det bedömdes vara ett skarpladdat föremål, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson vid polisen.

Föremålet hittades av en privatperson som var ute och rastade sin hund i ett bostadsområdet på Skälby. Personen larmade polis klockan 01.55 natten mot fredagen.

Polisen utreder koppling till våldsvågen

Brottet rubriceras som försök till allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Ännu har ingen gripits för brottet.

– Vi kan i nuläget inte säga vad som var målet för handgranaten. Givetvis tittar vi på tidigare konflikter som har varit inom våldsvågen, både lokala och nationella. De här konfliktmiljöerna korsar ju ofta regiongränserna.

Skola spärrades av

Ett större område, bland annat delar av en skola, spärrades av. Strax efter klockan 10 var tekniska undersökningen klar och avspärrningarna hävdes.

”Läskigt” – i klippet detonerar bombskyddet granaten och familjen Gustafsson berättar om nattens drama.

Här bärs handgranaten bort av nationella bombskyddet

En polis från Nationella bombskyddet bär en tunna och går in i en lastbil vid en byggnad, omgiven av grönska.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när nationella bombskyddet arbetar på plats i bostadsområdet på Skälby i Västerås och fraktar bort den detonerade handgranaten. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.