– Det är absolut inte samma sak, det finns så mycket fördomar. Eleverna själva och deras vårdnadshavare vill att de ska komma till skolan, men det är någonting som sätter stopp, säger hon.
Flera orsaker bakom att barn blir hemmasittare
Gruppen elever med problematisk skolfrånvaro, som ibland också kallas hemmasittare, växer. Någon nationell statistik finns inte men det är upplevelsen och signalerna som kommer ifrån skolvärlden.
Inför höstens skolstart bjöd organisationen Funktionsrätt Västerås in till föreläsning kring ämnet. Bland de 200 personer som kom fanns såväl skolpersonal som föräldrar, politiker och andra.
Orsaker till att barn och unga inte klarar av att gå till skolan kan vara flera, säger Annelie Karlsson. Hon nämner olika neuropsykiatriska funktionsnedsättningar men även trauman och kriser och hur en längre frånvaro, till exempel på grund av en fysisk skada, kan göra att en elev inte orkar komma tillbaka.
Att lagkraven på närvarorapportering skärptes förra året ser hon som positivt men menar att det behövs ett fortsatt hårt och resurskrävande arbete.
– Det behövs en mycket större samverkan mellan vårdnadshavare, skola, kanske sjukvården och ibland socialtjänsten.
– Sen har vi ett bekymmer med ojämn resursfördelning. Allt fler huvudmän uppmärksammar att problemet växer och vill följa skollagen men det kostar väldigt mycket resurser att både arbeta för att få tillbaka elever och samtidigt förebygga att fler uteblir, säger Annelie Karlsson.