– Det betyder otroligt mycket. Håller en borta från droger och brott, säger spelaren Conny Beijar om laget. Foto: Jenny Berggren/SVT

”Spelkvalitén är jävligt ojämn – men vi tar hand om varandra”

Publicerad

Åldersspannet är mellan 20 och 67. Några har aldrig spelat fotboll tidigare, andra sägs hålla minst division två-klass. Men gemensamt är bakgrunden i missbruk eller kriminalitet. Nu är målet en egen förening med ett eget klubbhus.

– Spelkvalitén är jävligt ojämn men vi tar hand om varandra, skrattar Thomas Teschke, lagledare för Västerås Street Team.

När samarbetet med Gatans Lag i Göteborg avslutades för något år sedan –  enligt VLT på grund av att verksamheten skulle koncentreras till storstäderna – var det en liten del av gänget i Västerås som fortsatte ses och spela under inte alltför uppstyrda former.

Vartefter växte dock gruppen. Fler och fler dök upp och ville spela och företag hörde av sig och ville sponsra med västar och bollar. Nu tränar de två gånger i veckan.

– Nyktert och drogfritt är regeln. Vi har ju själva erfarenhet och behöver bara titta på varandra och se om någon är påverkad till exempel. Då är det bara att gå hem, och det respekteras. Men det händer väldigt sällan, säger Thomas Teschke. Foto: SVT

Svårt att nå kvinnor

Nyligen togs också steget mot att bilda en egen förening med egen ekonomi. Papper är inskickade och förhoppningen är att skapa föreningskonto, kunna hyra planer och boka speltider de själva väljer. Och att spela matcher förstås, kanske till och med serie.

Men det är bara män i laget?

– Ja, tyvärr så är det ju det. Vi har svårt att nå tjejerna. De kommer ibland, tränar någon gång men sen kommer de inte tillbaka. Vi hoppas att det ska bli lättare att nå dem också när vi syns mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.