I september hålls ett möte på Kuggens ungdomsgård angående en laglig graffitivägg i Köping. Foto: Richard Lööf/arkivbild

Möte om laglig graffitivägg i Köping – ungdomarna ska få säga sitt

Publicerad

Frågan om lagliga graffitiväggar är aktuell i Köping. Den lyftes tidigare i kommunfullmäktige, nu lyfts den bland ungdomarna. I början av september hålls ett möte på Kuggens ungdomsgård dit intresserade uppmanas komma.

– Vi har haft tillfälliga väggar tidigare under olika evenemang, men inga permanenta, berättar Anders Eriksson, biträdande förvaltningschef på kultur- och folkhälsoförvaltningen.

Tidigare lyfts politiskt

För drygt ett halvår sedan lyfte Vänsterpartiet i Köping frågan om att införa lagliga graffitiväggar i kommunen. I en motion till fullmäktige ville partiet låta ta fram förslag på lämpliga platser.

– Graffiti är ofta en konstform bland ungdomar, samtidigt som den anses kriminell. Alltför ofta inför vi förbud och hackar ner på våra ungdomar, säger Håkan Eklund (V), ledamot i fullmäktige och den som författade motionen.

– Graffitiväggar kan vara ett sätt att sätta lite ansvar hos ungdomarna samtidigt som man skapar någonting positivt i stadsbilden.

Vet inte hur intresset ser ut

Kommunstyrelsens arbetsutskott remitterade frågan till kultur- och folkhälsa för synpunkter.  Den 3 september hålls nu ett möte på Kuggens ungdomsgård där man hoppas få in synpunkter och idéer. Hur intresset och efterfrågan ser ut vet man alltså inte än.

Men det finns ju kritiker som menar att lagliga väggar gör att det olagliga klottret ökar?

–Vi har pratat med andra städer som redan har det här och deras känsla och upplevelse är positiv, de har inte sett några negativa effekter på klottret.

– Nya vattentornet i Köping är fylld av fantastisk graffiti och personligen så tycker jag det skulle vara lämpligt att ha en vägg just där. Men det tänker jag att konstnärerna själva känner vilken plats som skulle funka bäst, säger Håkan Eklund (V). Foto: privat/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.