En bild som visar en bakterie i 3D med en lila färgnyans till vänster, vilket illustrerar dess detaljerade struktur, och en person som är delvis i fokus till höger. Den vänstra sektionen betonar den biologiska forskningen, medan den högra sektionen kan representera en människa som är involverad i detta område.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är allvarligt”. Hör smittskyddsläkaren Daniel Heimer berätta mer om den multiresistenta tarmbakterien ESBcarba som sprids i Västmanland. Foto: Region Västmanland

Multiresistent bakterie ökar i Västmanland – sprids på flera sätt: ”Hälften av patienterna har vårdats utomlands”

Publicerad

Från enstaka till flertal. Den multiresistenta bakterien ESBLcarba har ökat kraftigt i Västmanland senaste året. Med 14 konstaterade fall 2024 går smittskyddet i Region Västmanland ut med en varning för dess konsekvenser.

Anledningen till att regionen går ut med informationen är att ESBLcarba är kraftigt antibiotikaresistent, och därmed kan försvåra för sjukvården när det gäller operationer. Vid antibiotikaresistens måste vården använda specialpreparat, som har sämre effekt och kan leda till såväl obehag och längre vårdtid för patienten, samt ökade kostnader.

Senast har bakterien upptäckts i fyra fall på avdelningar i Västerås och Köping. Ökningen har lett till att sjukvården ser över sina lokaler för att öka tillgången till enkelrum, och därmed bättre förutsättningar till god vårdhygien.

Avråder från skönhetsoperationer utomlands

Lars Almroth, hälso- och sjukvårdsdirektör, råder i regionens pressutskick länsborna att så långt det är möjligt att undvika sjukvård utomlands.

– Får man en hjärtinfarkt eller bryter benet utomlands så kan man inte undvika vård. Det är orealistiskt. Men det man kan göra är att inte operera sig utomlands bara för nöjets eller skönhetens skull, säger smittskyddsläkaren Daniel Heimer.

Kommer det fortsätta öka?

– Ja, sannolikt. Då gäller det att använda antibiotika på ett klokt och bra sätt, och i vården arbeta med basala hygienrutiner så det inte sprids mellan patienter.

Vad är ESBLcarba? – Så förklarar smittskyddsläkaren i klippet ovan.

En laboratoriemedarbetsställd håller en petriskål med grönt odlad mikroorganism i ena handen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här är ett exempel på den snabba utvecklingen av antibiotikaresistens som vi ser i världen”, säger Inga Fröding, utredare på FHM. Foto: Oleg Popov

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.