– Flodpärlmusslan är väldigt hotad. I Sverige finns det bara ungefär 600 bestånd kvar, varav enbart tre i Västmanland, säger projektledaren Johan Törnblom. Foto: Silvia Anna Westin/SVT

Nytt mussellabb i Skinnskatteberg ska rädda flodpärlmusslan

Publicerad

Den kan bli närmare 260 år och utvecklas extremt långsamt. Flodpärlmusslan. Men arten är hotad och i Västmanlands län finns det i dagsläget enbart några få bestånd kvar. Därför har det byggts ett mussellabb i Skinnskatteberg som ska hjälpa musslan att föröka sig. 

– Flodpärlmusslan är en miljöindikator. Mår musslan bra och växer beståndet så tyder det på optimal vattenkvalitet, säger projektledaren Johan Törnblom. 

Flodpärlmusslor är sällsynta och fridlystes 1994. De växer långsamt och har svårt att föröka sig. 

– Det tar upp till 20 år tills flodpärlmusslan är könsmogen. Men med tanke på hur gammal den kan bli är den förhållandevis ung då, säger Johan Törnblom. 

I EU-projektet Grip on Life IP samverkar Skogsstyrelsen, Sveaskog, Mellanskog, Mälarenergi, SLU Skogsmästarskolan, Skinnskattebergs kommun och länsstyrelsen i Västmanlands län. Projektet pågår fram till år 2025 och ska nu hjälpa till så att flodpärlmusslan fortplantar sig. 

I klippet berättar projektledaren Johan Törnblom vilken viktig roll även öringen spelar för beståndet av flodpärlmusslor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.