Granbarkborren är talrik på många håll i landet i år. Skogsstyrelsen meddelar i ett pressmeddelande att borren i år svärmat två gånger. Istället för att övervintra har de nykläckta borrarna börjat svärma och tillfogar skador på träden.
– Vi hade hoppats att den nya generationen granbarkborrar som kläckts i år skulle gå ned i marken och övervintra vilket är det normala, men vi ser tyvärr på flera platser runt om i södra Sverige att de istället börjat angripa träd. Därmed inträffar det vi hoppats slippa: en andra våg av angrepp, säger Gunnar Isacsson, ekolog och Skogsstyrelsens expert på insekter.
Förra året var extremt
2018 var sommaren som bekant osedvanligt varm och det varma och torra vädret under sommaren gjorde att även den andra generationen granbarkborrar för sommaren svärmade och angrep träd istället för att gräva ned sig i marken. Därför blev angreppen väldigt stora förra året. Och vi ser något liknande i år.
Det är enligt Skogsstyrelsen främst södra Sverige som drabbas, men även delar av mellersta Sverige, däribland Västmanland.
Arboga drabbat
På grund av angrepp av granbarkborre pågår det just nu skogsaverkning i området kring Maxelmossen i Arboga. Vissa delar av området kommer slutavverkas, vilket betyder att alla träd där kommer tas bort.
Stora skador för mycket pengar
Förra året uppskattar Skogsstyrelsen att 3-4 miljoner kubikmeter skog ska ha förstörts av angrepp av granbarkborre. Det motsvarar ett ekonomiskt värde på miljardbelopp. I år väntas skadorna bli lika stora eller värre.
– I värsta fall får vi kanske dubbelt så stora skador på våra skogar jämfört med förra året, men skadenivåerna kommer att kunna uppskattas säkrare efter inventeringen senare i höst, säger Gunnar Isacsson.
Här är djuret som hotar skogen