Föräldrar med barn på olika skolor och i olika årskurser i Surahammar, vittnar om problem med huvudlöss och att de är oerhört svåra att bli av med.
En av familjerna som SVT Nyheter Västmanland varit i kontakt med har haft problem till och från det senaste året, och därför valt att raka av håret på ett par av barnen. För trots upprepade behandlingar kommer lössen tillbaka.
”Senaste vändan bröt jag ihop”
Även Naemi Thunberg har rakat av håret på ett av sina barn vid ett lustillfälle. Hon upplever att det gått löss till och från sedan barnen började skolan, men i en omfattning hon – som också arbetar inom skolan i en annan kommun – inte sett eller hört tidigare.
Det hela eskalerade under våren, berättar hon som numera har inarbetade rutiner för luskamning, inköp av lusmedel och så vidare.
– Det är oerhört påfrestande och det tar massor av tid och kostar också pengar. Senaste vändan bröt jag ihop, säger hon.
Lägger ansvaret på föräldrar
Medan andra mest lägger skulden på skolan, och menar att de är för dåliga på att informera övriga familjer om att det går löss, menar Naemi Thunberg att det är de vuxna i barnens närhet som behöver skärpa till sig.
Vad gör du själv för att lusepidemierna inte ska fortsätta?
– Det jag kan. Luskammar, behandlar och berättar för skolan. Men det behövs ju att alla gör likadant för att det ska fungera, säger hon.
I videon ovan: ”Ska inte behöva gå så långt att det tar emot att krama sina barn”
Viktigaste råden till föräldrar om löss: ”Informera andra och luskamma”
HUVUDLÖSS
Huvudlöss, eller hårlöss som de också kallas, är ett vanligt problem bland barn i förskolan och skolan. Att en person får huvudlöss har inget med dålig hygien att göra och man kan inte heller tvätta bort huvudlöss. Symtom på huvudlöss är klåda i hårbotten och små skrapsår på hårbotten, främst runt öron och nacke där hårlöss trivs bäst. Huvudlusen sprider inte vidare bakterier eller virus och bedöms därför inte vara någon större hälsorisk.
Den som driver en verksamhet som en förskola eller skola har ett ansvar att förebygga att huvudlöss sprids.