Nätverket av familjer med barn med diabetes typ 1 i Västerås växer. Foto: SVT

Nätverket av diabetesfamiljer växer

Uppdaterad
Publicerad

För barn med diabetes typ 1 och deras familjer är behovet stort att få kontakt med andra i samma situation och kunna dela erfarenheter. I Västerås finns ett växande nätverk av familjer som också träffas regelbundet.

– Jag trodde inte att det fanns några andra som hade diabetes, för när jag fick var jag helt själv trodde jag, säger Tindra Lövstrand, 11 år.

Fler barn får diabetes typ 1

Som SVT tidigare rapporterat blir det allt vanligare att barn får diabetes typ 1. Varje dag i Sverige får två barn diagnosen. I Västmanland lever en bit över 200 barn med sjukdomen.

Barn med diabetes

Nätverket av familjer i Västerås började som en liten grupp i sociala medier, där föräldrar till barn med diabetes typ 1 kunde få kontakt.

”Hade massor av frågor”

Initiativet togs av Veronica Lövstrand för fem år sedan, när hennes då sexåriga dotter fick diagnosen.

– Från början var syftet med gruppen att vi skulle kunna rådfråga varandra, föräldrar emellan. Och också kunna stötta och ge tips, berättar hon.

– När vår dotter fick diabetes kände vi ingen annan som hade det. Men så hörde en gammal bekant från skoltiden av sig till mig, vars barn också hade det, och jag fick ställa massor av frågor som jag hade till henne och det betydde jättemycket. Och jag tänkte att det kunde vara bra för fler att få samma möjlighet, säger Veronica Lövstrand.

Växande nätverk

Sedan dess har gruppen vuxit, till att idag ha över 80 familjer som medlemmar, som också ordnar träffar emellanåt. Då ses barn och föräldrar, men också mor- och farföräldrar och syskon.

– Tanken är ju att barnen också ska kunna träffa och lära känna andra i samma situation. Att de har kul och ser varandra, säger Veronica Lövstrand.

Tuff situation

Sexåriga Bobby Bergkvist fick diagnosen diabetes typ 1 i vintras. Både han och hans pappa uppskattar möjligheten att träffa andra familjer och barn.

– Det är ju en ny situation med konstant blodsockermätande och insulin. Det är mycket oro i början, säger pappa Pontus Bergkvist.

– Men framförallt är det här bra för Bobby. Han är ensam på sin skola om att ha diabetes och här kan han lära känna andra som är i samma situation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn med diabetes

Mer i ämnet