Neddragningar på SECO Tools i Fagersta

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer att minskas ner på personal hos SECO Tools i Fagersta. Det bekräftar företaget för SVT Västmanland. På grund av en avmattning av orderingången ses kostnader över.

Industrijätten SECO Tools i Fagersta med ca 1400 anställda kommer att göra personalminskningar. Det var Fagerstaposten först att rapportera om.

–Vi såg redan i juni en avmattning av orderingången och såg att vi var tvungna att anpassa oss och det sker på två sätt; dels genom att se över löpande utgifter som resor, konferenser och andra möten för att minska dessa och dels personalneddragningar både på tjänstemannasidan och på produktionssidan, säger Per-Lennart Berg, kommunikationschef på Seco Tools.

Del av Sandvik

SECO Tools är en del av Sandvikkoncernen och inom hela Sandvik har man gått ut med att man ska minska bemanningen med ca 2000 tjänster inom hela koncernen. SECO Tools vill inte prata om några siffror för hur många tjänster som det handlar om i Fagersta

–Vi ser över hur vi kan göra detta på ett bra sätt och vi vill inte gå ut med några siffror just nu, säger Per-Lennart Berg

Ordförande för IF Metall på SECO tools i Fagersta Leif Westberg säger att målet för förhandlingarna ligger på runt 50 tjänsteutrymmen.

–Det är ingen exakt siffra, men det är mot den vi jobbar och nu ska ju personer bland annat ta ställning till avgångspensioner, säger Leif Westberg.

Samtal inletts

Samtal med berörda parter har inletts och förhoppningen är att komma fram till lösningar under hösten. Det handlar både om personal på tjänstemannasidan och på produktionssidan

–Vi kommer framför allt att se över inhyrda konsulter, visstidsanställda och vi har under en tid valt att inte återanställa när någon slutat, sen för vi en dialog med personer om avgångspension där det kan vara aktuellt, säger Per-Lennart Berg.

–Vi är nöjda att företaget gör på det här sättet och att vi slipper varsel, säger Leif Westberg.

Även på Kanthal i Hallstahammar har man inlett förhandlingar om neddragningar. Kanthal är också en del av Sandvikkoncernen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.