Negativa trenden bruten – färre småbarn har karies i mjölktänderna

Publicerad

Andelen 3-7-åringar som har karies i mjölktänderna har minskat i Sverige de senaste åren och även under 2021. Därmed anses den tidigare negativa trenden bruten.

– Det är ju i de åldersgrupperna som man särskilt satsat på förebyggande åtgärder, säger Lars Gahnberg, professor och registerhållare på Skapa.

Sedan 2010 och åren framåt noterades nationellt en ökning av karies i tänderna hos barn i åldrar tre till sju år. 2018 var den absoluta kulmen, enligt Lars Gahnberg.

Men de senaste åren är förekomsten lägre, enligt statistiken från Skaparegistret dit svenska tandvården rapporterar. 

2020 var som exempel 77,8 procent av landets sexåringar kariesfria.

Rapporten för 2021 väntas inte vara sammanställd förrän framåt midsommar men i klippet berättar Lars Gahnberg att den positiva trenden hållit i sig även 2021.

Vad behövs för att det ska hålla på sikt och inte bli tillfälligt?

– Dels att regionerna fortsätter sina satsningar på förebyggande åtgärder och riktar in sig på familjer med små barn. Och att man ser till att skaffa regelbundna vanor när det gäller att använda flourtandkräm, säger Lars Gahnberg.

Skaparegistret

Skapa är ett nationellt kvalitetsregister för karies (hål i tänderna) och parodontit (tandlossning). Det är till  för uppföljning och utvärdering av vården.

Landets samtliga folktandvårdsorganisationer är anslutna. Även privata vårdgivare stöder Skapa. Vårdbolaget Praktikertjänst har ett stort antal kliniker anslutna.

Registret finansieras via Sveriges kommuner och regioner (SKR). Region Värmland har det centrala personuppgiftsansvaret.

Källa: Skapa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.