En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar en polis i en gul reflexjacka, som står i en skogsaktig miljö under kvällstid. Den högra sektionen visar en vägskylt med texten ”Viltolycka” som är belyst, placerad på en mörk väg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kenneth Kronberg, regionansvarig på Nationella Viltolycksrådet, ger tips på hur du som bilist bör fundera kring vilda djur ute på vägarna – speciellt i höstmörkret. Foto: SVT

Elva viltolyckor under onsdagsnatten och morgonen i Västmanland – en svårt skadad efter krock med älg

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagsnatten och morgonen har det skett elva viltolyckor i olika delar av Västmanland. En man som kolliderat med en älg är svårt skadad och behandlas på sjukhus.

Olyckorna har inträffat mellan halv två och nio på onsdagen. Den skadade mannen körde på älgen på E18 i Västerås strax efter klockan fem. Enligt region Västmanlands patientskaderapport är hans läge stabilt. I flera av de andra olyckorna slutade det med enkla skador på fordon. Sex rådjur och två älgar var inblandade i olyckorna.

”Man är skyldig att anmäla”

– Vid en av olyckorna i Norberg har föraren inte ringt in och rapporterat olyckan. Man gör sig skyldig till brott om man inte anmäler olyckorna, det blir ett olovligt avvikande. Man ska ringa 112, säger Magnus Jansson Klarin, polisens presstalesperson.

Ökning de senaste veckorna

De senaste veckorna har det varit en ökning med vilt på gatorna i Västmanland. Eftersöksjägaren Andreas Nykvist berättar att rådjur ofta följer viltstängsel och kommer ut på vägen om till exempel en grind är öppen. Älgar kan hoppa över viltstängslet.

– Det är sådan här årstid de börjar röra på sig. Men det är bara tillfälligheter, kanske var det ökat trafikflöde, eller att folk körde fortare. Min rekommendation är att ta det lugnt i trafiken när det är gryning och skymning, för då är det mycket djur ute, säger Andreas Nykvist.

Ny faunapassage ska minska viltolyckorna

En delad bild som visar två scener. Till vänster sitter en person i en gul reflexjacka på en stor sten i en skogig miljö. Till höger är en nybyggd motorväg som sträcker sig under en träbro, med en transportbil och byggmaskiner synliga. Himmel med några moln syns i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur hittar djuren den nya bron? I klippet svarar Per Ahlenius på Trafikverket. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.