Det är lärarbrist i hela landet. Foto: TT Jessica Gow

Norberg har minst andel behöriga lärare i Sverige

Publicerad

Andelen behöriga och legitimerade lärare i grundskolan minskar. Det syns heller inga tecken på att klyftorna mellan skolor och kommuner minskar.

Skollagen kräver att fast anställda lärare ska vara utbildade och legitimerade. Men i grundskolan har andelen legitimerade (mätt i heltidstjänster) sjunkit, från 72,7 procent förra läsåret till 71,4 detta läsår, enligt Skolverket.

Norbergs kommun har allra lägst andel behöriga grundskollärare i landet: 42,7 procent.

– Detta är inget skolan kan lösa ensam. Man måste bredda frågan till att också handla om var i landet folk vill bo. Vi vet att det är få som kommer från mer glest bebyggda områden som utbildar sig och sedan flyttar tillbaka. Det är en regionalpolitisk fråga, säger enhetschef Niclas Westin vid Skolverket.

Tagit emot fler elever

Förklaringen till det försämrade läget är att grundskolan tagit emot fler elever, inte minst nyanlända. Samtidigt uppmuntras skolhuvudmännen av staten att öka personaltätheten och detta i ett läge där det redan råder stor brist på lärare. Följden har blivit att en majoritet av dem som nyanställts det senaste året saknar lärarexamen.

– Jag kan inte dra någon annan slutsats än att rektorer har väldigt svårt att hitta behöriga lärare, på ett sätt som vi inte sett tidigare, säger Niclas Westin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.