Nu är räddningstjänsten fler på Mälaren: ”En trygghet för oss”

Uppdaterad
Publicerad

Pensionsavgångar, en uppdaterad men mer tekniskt avancerad räddningsbåt och fler tillbud och olyckor gjorde att räddningstjänstens bemanning på sjön inte räckte till. Nu har en ny generation inom räddningstjänsten utbildats för uppdrag på Mälaren – i dag är de nästan dubbelt så många.

Räddningstjänsten Mälardalens uppdrag är brett, men på personalsidan har de varit få. I alla fall på sjön, där de bland annat skjutsar dykare, transporterar ambulanspersonal vid olyckor eller sjukdomsfall på öarna. Dessutom hanterar räddningstjänsten utsläpp av farliga ämnen.

Nu har man satsat mer på att den nya generationen ska ta över, och i dagsläget är det 20 man som har formell behörighet att arbeta på räddningsbåten, mot tolv personer under krisåren 2017–2020. Att de nu är fler ser styrkeledare Carmelo Lundblad som positivt.

– Polis och kustbevakning kan bistå vid till exempel sjöfylleri, men deras resurser kan vara begränsade på vatten. Kustbevakningen finns ju dessutom i Södertälje, så det är en bit bort om man ska ha hjälp av dem, säger han.

Varför har bemanningen varit för liten och hur har den ökats? 

– I samband med att båten genomgick en omfattande ombyggnation för att moderniseras utbildades det inte tillräckligt många under några år. Efter uppdateringen hade vi en period med driftstörningar, vilket fick många att tveka på om de ville utbildas till befälhavare på räddningsbåten, säger styrkeledare Andreas Svensson.

Hur ser era uppdrag ut?

– Vi åker på allt som faller inom LSO, Lagen om skydd mot olyckor – där liv, miljö eller stora egendomsvärden är hotade och i behov av ett skyndsamt ingripande. Generellt bogserar vi inte några former av båtar, vi drar heller inte loss båtar som står på grund. Men det beror på uppdraget. Vid brand på ö kan det behövas minst fem man, säger Andreas Svensson.

Hör Andreas Svensson berätta mer om den förbättrade beredskapen på sjön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.