I slutet av april beslutade kommunens förtroendevalda revisorer att en granskning ska genomföras. Gruppen har under våren diskuterat olika problemområden och var eniga om att lärarbehörigheten är ett av tre revisionsområden som behövde granskas.
– Norberg har länge tillhört de som har lägst lärarbehörighet i riket, därför vill vi titta på varför det är så och hur man i så fall kan höja behörigheten. Det är helt klart ett problem som vi måste ta tag i, säger Lars Persson från Partiet för Norbergs Framtid (PNF) och som sitter i revisionsgruppen.
Svårigheter att rekrytera till småorter
I Västmanland har Norberg lägst andel behöriga lärare och i statistik från Skolverket från 2018 hamnar kommunen på plats 285 av 290 kommuner med lägst lärarbehörighet. Endast 48 procent av lärarna har legitimation och är behöriga, medan rikssnittet ligger på 70,5 procent. När SVT Västmanland förra året rapporterade om den låga lärarbehörigheten så togs svårigheterna med att rekrytera till en mindre ort upp som en av anledningarna.
– Oftast jobbar man här för man har familj eller vänner här. Det måste vara attraktivt att bo på en mindre ort, men idag ser vi att många flyttar härifrån och överlag tenderar många att dra sig till större städer, säger Tove Winqvist, då ordförande i utbildningsnämnden i Norberg.
Förväntar sig rekommendationer
Det är en extern revisionsbyrå som ska genomföra granskningen och avrapportera i september. Bland annat kommer kommunstyrelsens ordförande Johanna Odö (S), barn- och utbildningschefen Ingrid Nord samt rektorer på kommunens grundskolor att intervjuas.
– Vi förväntar oss att granskningen ska bestå av en beskrivning som mynnar ut i olika rekommendationer, säger Lars Persson (PNF).