– Hur väl reproduktionen av fisk fungerar i Hedströmmen styr ju hur beståndet ser ut i Mälaren. Och vi vet att exempelvis en stor del av det svenska beståndet av den rödlistade aspen finns i Mälaren, säger Johan Lind som är projektledare på frågan om vad den invigda faunapassagen kan spela förr roll i ett större perspektiv.
190 meter lång bäck
Östtunas faunapassage är en 190 meter lång artifitiell strömbäck förbi kraftverket, där de grävt bort schaktmassor och möblerat utrymmet med stenar. Man försöker jobba med de arter som är mest känsliga och därmed också hotade.
– Känsliga arter fungerar lite som paraplyarter- lyckas vi klara av dem så lyckas vi också klara en rad andra arter som kan leva inom deras behovskrav, säger Johan Lind.
Projektet har kostat tio miljoner kronor och är delfinansierat av EU. I takt med skärpta europeiska och nationella krav när det gäller vattenmiljö har Mälarenergi också ökat sina miljöambitioner när det gäller hur de påverkar den lokala miljön.
Resultat i vår
Hur bra passagen kommer fungera vet de inte än, det beror mycket på lokala förutsättningar men Johan Lind tror att de kommer se resultat redan i vår.
– Sen kommer vi sätta upp mätinstrument för att se hur det utvecklar sig. Här har vi inte prutat på kvalitet utan använt oss av bästa möjliga teknik för miljöanpassning utefter var man vet i nuläget och vi kommer utvärdera det löpande, säger Johan Lind.
Strömmen där kraftverket ligger är utpekad som riksintresse på grund av höga naturvärden med flera skyddsvärda och rödlistade arter.