Foto: SVT/Christoffer Söderman

Fagerstas nya kök ska höja kvaliteten: ”Som natt och dag”

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det nya produktionsköket i Fagersta färdigt. Här kommer det under veckodagarna lagas cirka 3 000 portioner till skolor, förskolor och äldreomsorgen.

Redan nu är grytorna i full gång och till på måndag kommer eleverna i skolorna få mat som lagats i det nya köket.

– Skillnaderna är som natt och dag. Det har planerats länge det här köket och ett och ett halvt år att bygga det. Nu är det klart och man tror knappt att det är sant, säger Elisabeth Åsblom, kostchef i Fagersta.

Elisabeth Åsblom, kostchef i Fagersta. Foto: SVT

I det nya köket kommer det bland annat finnas möjligheter att baka eget bröd, göra egna köttbullar i färsmaskiner och odla olika kryddor och bär i en köksträdgård.

Tanken är att kunna göra ännu mer av maten från grunden.

– Det är jättekul faktiskt. Får vi bara lite tid på oss så kommer det här bli jättebra, säger kökschefen Nils-Olov Arvidsson.

Kökschefen Nils-Olov Arvidsson. Foto: SVT

Bättre arbetsmiljö

Med det nya köket hoppas också kommunen att kunna vara en mer attraktiv arbetsgivare och på så sätt kunna rekrytera mera personal. I dagsläget har kommunen en kock för lite.

– Arbetsmiljön som personalen har haft i det gamla köket kommer bli helt annorlunda här. Det var väldigt trångt i det gamla köket. På sikt ska det här också förhoppningsvis höja kvaliteten på rätterna och få bort en del av svinnet som varit tidigare, säger Sune Andersson (S) ordförande i utbildnings- och fritidsnämnden.

Det nya köket som har officiell invigning på onsdag har kostat drygt 65 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.