– Vi ska ha ett förutsättningslöst möte för att se om det finns möjligheter för oss och frivilligorganisationerna att samverka kring detta.
Mötet sker under torsdagseftermiddagen mellan Stadsmissionen, Svenska kyrkan, Rädda barnen och ledningen för nämnden.
Inga löften om hjälp
Även om Vicki Skure-Eriksson (C) och nämnden själva tagit initiativ till mötet med organisationerna trycker hon på att det inte finns några löften om hjälp eller om pengasummor i dagsläget.
– Syftet med mötet är att sätta oss ner och se vilka eventuella förutsättningar för samarbete som finns.
Du har ju tagit initiativ till mötet, vilka förutsättningar ser du att ni har i nämnden för att agera i frågan?
– Vi arbetar ju med social hållbarhet. De här ungdomarna kommer ju att få uppehållstillstånd och då bli kommunens ansvar. De kommer att vara i bättre skick då om vi redan nu kan se till att vi minskar riskerna för att de i det här läget utsätts för kriminalitet och övergrepp.
– Om vi kommer fram till att vi kan göra något så ser jag att det i såfall handlar om en begränsad tid och en begränsad grupp individier.
Vänsterpartiet uppmanade KS att agera
Under onsdagen agerade även Vänsterpartiet i frågan genom att ta upp ett nämndinitiativ i kommunstyrelsen.
Anna Maria Romlid (V) framförde till kommunstyrelsen att man bör ge i uppdrag till stadsledningskontoret att hitta en hållbar lösning för den aktuella gruppen på 26 personer.
– Vi bad KS att agera snabbt i frågan och inte vänta till nästa möte i januari. Jag upplevde att man tog till sig vårt budskap, säger Anna Maria Romlid (V).
Visst hopp hos frivilligorganisationerna
Från de organisationer som agerat för att försöka hitta boendelösningar till de unga som hamnat mellan stolarna i väntan på sitt uppehållstillstånd är man försiktigt positiv.
– Vi har inte gett upp hoppet ännu. Vi vet att att det inte finns några löften men vi är försiktigt positiva. Vi hoppas att vi gemensamt ska kunna hitta lösningar för den här gruppen säger Magnus Uhlin från Stadsmissionen.